Proszek do pieczenia czy soda oczyszczona? Wyjaśniamy, co jest lepsze

2024-01-24 14:40

Proszek do pieczenia i soda oczyszczona to produkty, które można znaleźć w prawie każdej kuchni. Ich zastosowanie jest niezwykle szerokie. Są składnikiem domowych środków do czyszczenia i świetnie sprawdzają się w wypiekach. Czym się różnią? Czy soda jest zamiennikiem proszku do pieczenia? Poznajcie różnice.

proszek do pieczenia czy soda
Autor: Shutterstock Co jest lepsze – soda oczyszczona czy proszek do pieczenia? Poznajcie różnice i zastosowanie.

Spis treści

  1. Czym się różni proszek do pieczenia od sody oczyszczonej?
  2. Soda i proszek do pieczenia w przepisach kulinarnych
  3. Czy można używać sody zamiast proszku do pieczenia?

Czym się różni proszek do pieczenia od sody oczyszczonej?

Warto wiedzieć, że soda oczyszczona jest jednym z produktów, które wchodzą w skład proszku do pieczenia. Oprócz niej popularny środek spulchniający zawiera także skrobię i difosforany. To gotowy produkt, który dostępny jest w prawie każdym sklepie. Świetnie sprawdza się w ciastach, ciasteczkach i innych słodkich wypiekach. Stosuje się go także w przepisach na naleśniki czy pyszne domowe placki.

Soda oczyszczona, czyli wodorowęglan sodu, jest nieorganicznym związkiem chemicznym. Ma nie tylko właściwości spulchniające. Wykorzystuje się ją do produkcji niektórych leków, napojów w proszku i musujących tabletek. Z sody w łatwy sposób można przygotować domowe środki do sprzątania czy tabletki do zmywarki, ponieważ działa wybielająco i antybakteryjnie. Stosując sodę oczyszczoną w wypiekach, należy połączyć ją z kilkoma kroplami octu lub soku cytrynowego, które uaktywnią działanie proszku. Soda oczyszczona może zmienić smak ciasta czy innego słodkiego wypieku. Jednak łącząc ją z octem, charakterystyczny posmak zniknie.

Soda i proszek do pieczenia w przepisach kulinarnych

W wielu przepisach kulinarnych na liście składników zalecane jest użycie i proszku do pieczenia, i sody oczyszczonej. Czy jest to dobre rozwiązanie? Dzięki połączeniu sody i proszku do pieczenia słodki wypiek jak ciasto czy babeczki wyrosną równomiernie i nabiorą apetycznego rumianego koloru. Zastosowanie obydwu składników w cieście jest bezpieczne dla zdrowia.

Co jest więc lepsze do wypieków? Soda oczyszczona czy proszek do pieczenia? A może połączenie tych dwóch popularnych produktów?

  • proszek do pieczenia – wypiek wyrośnie, ale może mieć lekki metaliczny lub kwaśny posmak
  • soda oczyszczona – wypiek tylko lekko wyrośnie, ale będzie apetycznie rumiany
  • proszek do pieczenia i soda oczyszczona – wypiek pięknie i równomiernie wyrośnie i będzie miał rumiany kolor

Czy można używać sody zamiast proszku do pieczenia?

Proszek do pieczenia można zastąpić sodą oczyszczoną. Należy jednak pamiętać, aby wsypać ją do pozostałych składników do ciasta w odpowiedniej proporcji. Najlepiej dodawać cztery raz mniej sody oczyszczonej od podanej w przepisie ilości proszku do pieczenia. Zasadę tę można zastosować, kiedy zabraknie sody. Można zastąpić ją proszkiem do pieczenia, zwiększając jej ilość.

Zobacz galerię i poznaj aż 25 sprawdzonych przepisów na pyszne ciasta z jabłkami, jabłeczniki i szarlotki.

Soda oczyszczona - 10 sprytnych zastosowań sody w kuchni
Listen on Spreaker.