Soczysty kurczak w maślance: przepis na pieczonego kurczaka

2021-03-29
Soczysty kurczak w maślance: przepis na pieczonego kurczaka
Autor: Shutterstock Marynowanego w maślance kurczaka można upiec razem z ziemniakami i grzybami
łatwy
20 min
4

Kurczak marynowany w maślance to przepis rodem z amerykańskiego południa. Marynowanie mięsa w maślance przyspiesza kruszenie mięsa i jego pieczenie oraz nadaje mu soczystość.  Zawarty w maślance kwas mlekowy zmiękcza mięso, dzięki czemu szybciej się piecze, ale nadal pozostaje soczyste, miękkie i delikatne. Maślanka zawiera także cukry mleczne, które przenikają do skórki. Dzięki temu po upieczeniu skórka kurczaka marynowanego w maślance jest krucha i rumiana. W ten sposób można marynować całego kurczaka lub jego części: piersi, nóżki, udka lub pałki. Przepis na pieczonego kurczaka marynowanego w maślance warto wypróbować już dziś. 

SKŁADNIKI

  • mały kurczak (najlepiej z chowu zagrodowego) lub 4 udka lub 8 pałek
  • 0,5 l maślanki
  • 4 ząbki czosnku (ew. 2 łyżeczki suszonego)
  • półtorej łyżeczki soli
  • łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • duża szczypta mielonej ostrej papryki (ilość wg. uznania)
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • łyżeczka majeranku
  • dwie łyżki oleju do posmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyć i włożyć do miski z przykryciem lub do foliowego woreczka strunowego.
  • Pozostałe składniki wymieszać w miseczce. Powstałą marynatą zalać mięso. Jeśli używamy woreczka, dobrze jest wycisnąć go tak by zostało w nim jak najmniej powietrza i marynata mogła okleić mięso. Mięso w miseczce dobrze jest obrócić w trakcie marynowania.
  • Odstawić wszystko do lodówki na 24 godziny, a przynajmniej na noc.
  • Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  • Mięso wyjąć z marynaty, lekko otrząsnąć i ułożyć je na posmarowanej olejem blaszce czy w naczyniu żaroodpornym.
  • Piec ok. godzinę i 15 minut (ok. godzinę na 1 kg mięsa). W trakcie pieczenia, gdyby marynata wyschła można lekko podlać wszystko szklanką przegotowanej wody. Gdyby mięso zbyt mocno się rumieniło okryć luźno arkuszem papieru do pieczenia lub folią aluminiową.
Redakcja
więcej