Soczysty kurczak w maślance: przepis na pieczonego kurczaka
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Kurczak marynowany w maślance to przepis rodem z amerykańskiego południa. Marynowanie mięsa w maślance przyspiesza kruszenie mięsa i jego pieczenie oraz nadaje mu soczystość. Zawarty w maślance kwas mlekowy zmiękcza mięso, dzięki czemu szybciej się piecze, ale nadal pozostaje soczyste, miękkie i delikatne. Maślanka zawiera także cukry mleczne, które przenikają do skórki. Dzięki temu po upieczeniu skórka kurczaka marynowanego w maślance jest krucha i rumiana. W ten sposób można marynować całego kurczaka lub jego części: piersi, nóżki, udka lub pałki. Przepis na pieczonego kurczaka marynowanego w maślance warto wypróbować już dziś.
SKŁADNIKI
- mały kurczak (najlepiej z chowu zagrodowego) lub 4 udka lub 8 pałek
- 0,5 l maślanki
- 4 ząbki czosnku (ew. 2 łyżeczki suszonego)
- półtorej łyżeczki soli
- łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
- duża szczypta mielonej ostrej papryki (ilość wg. uznania)
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- łyżeczka majeranku
- dwie łyżki oleju do posmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyć i włożyć do miski z przykryciem lub do foliowego woreczka strunowego.
- Pozostałe składniki wymieszać w miseczce. Powstałą marynatą zalać mięso. Jeśli używamy woreczka, dobrze jest wycisnąć go tak by zostało w nim jak najmniej powietrza i marynata mogła okleić mięso. Mięso w miseczce dobrze jest obrócić w trakcie marynowania.
- Odstawić wszystko do lodówki na 24 godziny, a przynajmniej na noc.
- Piekarnik rozgrzać do 180°C.
- Mięso wyjąć z marynaty, lekko otrząsnąć i ułożyć je na posmarowanej olejem blaszce czy w naczyniu żaroodpornym.
- Piec ok. godzinę i 15 minut (ok. godzinę na 1 kg mięsa). W trakcie pieczenia, gdyby marynata wyschła można lekko podlać wszystko szklanką przegotowanej wody. Gdyby mięso zbyt mocno się rumieniło okryć luźno arkuszem papieru do pieczenia lub folią aluminiową.