Nie kefir, nie jogurt. Puszyste i delikatne placki robię tylko z tym składnikiem
Dieta wegetariańska
Co można zrobić na maślance? Najlepszym rozwiązaniem tego kulinarnego problemu jest skorzystanie z tego prostego przepisu. Placki na maślance smakują obłędnie. Są delikatne i niesamowicie puszyste, a także łatwe i szybkie do przygotowania. Poznajcie przepis na najlepsze placki na maślance.
Placki na maślance – składniki
Placki na maślance wyróżniają się pysznym smakiem i puszystą konsystencją. Sekretnym składnikiem jest tytułowa maślanka, dzięki której smakują tak dobrze. Oprócz maślanki do przygotowania ciasta na te doskonałe placki wykorzystuje się parę innych niedrogich i łatwo dostępnych składników.
Z czego więc zrobić pełne smaku placki na maślance? Lista niezbędnych składników jest krótka.
- mąka pszenna
- maślanka
- jajka
- cukier
- soda oczyszczona
- szczypta soli
Jak zrobić placki na maślance?
Zachwycające puszystością placki na maślance są nie tylko pyszne, ale i łatwe do zrobienia w domu. To szybki przepis na delikatne domowe placki. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, udadzą się i podbiją każde podniebienie. Przygotowanie składa się z kilku banalnie prostych kroków, które nikomu nie powinny sprawić przykrych niespodzianek.
Jak więc usmażyć najlepsze placki na maślance? Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – wymieszanie maślanki z sodą oczyszczoną
- 3. krok – połączenie składników suchych z maślanką
- 4. krok – usmażenie placków na maślance na patelni
Jak podawać placki na maślance?
Puszyste i delikatne placki przygotowane na bazie zdrowej maślanki są uniwersalne i można podawać je przez cały dzień. Mogą być samodzielnym posiłkiem lub dodatkiem do innych potraw. Świetnie smakują na śniadanie i na deser.
Obłędne placki na maślance można podawać ze słodkimi dodatkami jak świeże sezonowe owoce, polewa czekoladowa czy domowy dżem. Świetnie komponują się z naturalnym jogurtem i rewelacyjnie smakują oprószone cukrem pudrem. Dobrze smakują także z wytrawnymi składnikami jak wędzony łosoś czy śmietankowy serek.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka maślanki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z cukrem i solą.
- Maślankę wymieszać z sodą oczyszczoną i wlać do mąki. Wbić jajka. Wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta, formując okrągłe placki. Smażyć z obu stron po około 3 minuty, aż zaczną się rumienić. Przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać ze słodkimi dodatkami lub jako uzupełnienie potraw wytrawnych.