Nie kefir, nie jogurt. Puszyste i delikatne placki robię tylko z tym składnikiem

placki na maślance
Autor: Shutterstock Oto patent na delikatne i puszyste placki. Sekretnym składnikiem jest ten tani produkt.
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Co można zrobić na maślance? Najlepszym rozwiązaniem tego kulinarnego problemu jest skorzystanie z tego prostego przepisu. Placki na maślance smakują obłędnie. Są delikatne i niesamowicie puszyste, a także łatwe i szybkie do przygotowania. Poznajcie przepis na najlepsze placki na maślance.

Placki na maślance – składniki

Placki na maślance wyróżniają się pysznym smakiem i puszystą konsystencją. Sekretnym składnikiem jest tytułowa maślanka, dzięki której smakują tak dobrze. Oprócz maślanki do przygotowania ciasta na te doskonałe placki wykorzystuje się parę innych niedrogich i łatwo dostępnych składników.

Z czego więc zrobić pełne smaku placki na maślance? Lista niezbędnych składników jest krótka.

  • mąka pszenna
  • maślanka
  • jajka
  • cukier
  • soda oczyszczona
  • szczypta soli

Jak zrobić placki na maślance?

Zachwycające puszystością placki na maślance są nie tylko pyszne, ale i łatwe do zrobienia w domu. To szybki przepis na delikatne domowe placki. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, udadzą się i podbiją każde podniebienie. Przygotowanie składa się z kilku banalnie prostych kroków, które nikomu nie powinny sprawić przykrych niespodzianek.

Jak więc usmażyć najlepsze placki na maślance? Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – wymieszanie maślanki z sodą oczyszczoną
  • 3. krok – połączenie składników suchych z maślanką
  • 4. krok – usmażenie placków na maślance na patelni

Jak podawać placki na maślance?

Puszyste i delikatne placki przygotowane na bazie zdrowej maślanki są uniwersalne i można podawać je przez cały dzień. Mogą być samodzielnym posiłkiem lub dodatkiem do innych potraw. Świetnie smakują na śniadanie i na deser.

Obłędne placki na maślance można podawać ze słodkimi dodatkami jak świeże sezonowe owoce, polewa czekoladowa czy domowy dżem. Świetnie komponują się z naturalnym jogurtem i rewelacyjnie smakują oprószone cukrem pudrem. Dobrze smakują także z wytrawnymi składnikami jak wędzony łosoś czy śmietankowy serek.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z cukrem i solą.
  • Maślankę wymieszać z sodą oczyszczoną i wlać do mąki. Wbić jajka. Wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta, formując okrągłe placki. Smażyć z obu stron po około 3 minuty, aż zaczną się rumienić. Przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać ze słodkimi dodatkami lub jako uzupełnienie potraw wytrawnych.
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej