Do domowego ciasta z owocami dodaję ten składnik. Ten przepis jest łatwy, a wypiek zawsze wychodzi

ciasto na maślance z mrożonymi owocami
Autor: Shutterstock Weź maślankę i mrożone owoce. Błyskawicznie upieczesz wyborne ciasto na deser.
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Domowe ciasto z dodatkiem owoców to idealny deser, który smakuje zawsze i każdemu. Chociaż przepisów na taki słodki wypiek nie brakuje, warto sprawdzić tę recepturę. Wyborne ciasto na maślance z owocami jest nie tylko pyszne, ale bardzo łatwe. Zobaczcie, jak zrobić najlepsze domowe ciasto na maślance wzbogacone mrożonymi owocami.

Co daje maślanka w cieście?

W wielu przepisach na słodkie wypieki do ciasta dodaje się mleko lub jogurt naturalny czy grecki. Jednak zamiast tych produktów idealnie sprawdzi się maślanka. Dzięki niej ciasto jest miękkie, wilgotne i nie ma opcji, żeby wyszedł zakalec. Smakuje znakomicie i o wiele dłużej zachowuje świeżość. Ciasto na maślance nie wysycha i nie kruszy się w czasie krojenia.

Jak zrobić ciasto na maślance z owocami?

Przepis na pyszne i wilgotne ciasto na maślance z dodatkiem mrożonych owoców jest łatwy i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Trzymając się przepisu, proporcji składników i wszystkich zaleceń, ten słodki wypiek uda się już za pierwszym razem i oczaruje smakiem. Ciasto na maślance z owocami robi się w miarę szybko, a składniki są łatwo dostępne przez cały rok.

Warto pamiętać, aby mrożone owoce wcześniej wyjąć z zamrażarki. Należy przełożyć je na sitko i odstawić do całkowitego rozmrożenia. Dzięki temu łatwo można pozbyć nadmiaru wody.

Jak zrobić ciasto na maślance z dodatkiem mrożonych owoców? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku.

  • 1. krok – rozmrożenie i odsączenie z wody owoców
  • 2. krok – połączenie maślanki z pozostałymi składnikami na ciasto
  • 3. krok – przelanie ciasta do formy i ułożenie na wierzchu owoców
  • 4. krok – upieczenie ciasta na maślance z owocami w piekarniku

Jak długo piec ciasto na maślance z owocami?

Wyborne ciasto przygotowane na bazie maślanki i wzbogacone mrożonymi owocami piecze się w piekarniku. Można je upiec w tortownicy lub większej prostokątnej czy kwadratowej formie ze zdejmowanym rantem. Formę z maślankowym ciastem wstawia się do piekarnika, który należy wcześniej nagrzać 180 stopni C. Ciasto na maślance piecze się przez 50 minut, aż włożony w nie patyczek będzie suchy. Po upieczeniu i ostygnięciu można je oprószyć cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • dodatkowo:
  • 300 g mrożonych owoców
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mrożone owoce przełożyć na sitko i odstawić do rozmrożenia. Następnie odsączone z nadmiaru soku i wody owoce oprószyć mąką ziemniaczaną.
  • Mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
  • Jajka wbić do miski i zmiksować z cukrem i cukrem z wanilią na puch.
  • Cały czas miksując, wlać maślankę.
  • Stopniowo wsypywać suche składniki i krótko wymieszać do połączenia.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ułożyć rozmrożone owoce.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej