Do domowego ciasta z owocami dodaję ten składnik. Ten przepis jest łatwy, a wypiek zawsze wychodzi
Dieta wegetariańska
Domowe ciasto z dodatkiem owoców to idealny deser, który smakuje zawsze i każdemu. Chociaż przepisów na taki słodki wypiek nie brakuje, warto sprawdzić tę recepturę. Wyborne ciasto na maślance z owocami jest nie tylko pyszne, ale bardzo łatwe. Zobaczcie, jak zrobić najlepsze domowe ciasto na maślance wzbogacone mrożonymi owocami.
Co daje maślanka w cieście?
W wielu przepisach na słodkie wypieki do ciasta dodaje się mleko lub jogurt naturalny czy grecki. Jednak zamiast tych produktów idealnie sprawdzi się maślanka. Dzięki niej ciasto jest miękkie, wilgotne i nie ma opcji, żeby wyszedł zakalec. Smakuje znakomicie i o wiele dłużej zachowuje świeżość. Ciasto na maślance nie wysycha i nie kruszy się w czasie krojenia.
Jak zrobić ciasto na maślance z owocami?
Przepis na pyszne i wilgotne ciasto na maślance z dodatkiem mrożonych owoców jest łatwy i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Trzymając się przepisu, proporcji składników i wszystkich zaleceń, ten słodki wypiek uda się już za pierwszym razem i oczaruje smakiem. Ciasto na maślance z owocami robi się w miarę szybko, a składniki są łatwo dostępne przez cały rok.
Warto pamiętać, aby mrożone owoce wcześniej wyjąć z zamrażarki. Należy przełożyć je na sitko i odstawić do całkowitego rozmrożenia. Dzięki temu łatwo można pozbyć nadmiaru wody.
Jak zrobić ciasto na maślance z dodatkiem mrożonych owoców? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku.
- 1. krok – rozmrożenie i odsączenie z wody owoców
- 2. krok – połączenie maślanki z pozostałymi składnikami na ciasto
- 3. krok – przelanie ciasta do formy i ułożenie na wierzchu owoców
- 4. krok – upieczenie ciasta na maślance z owocami w piekarniku
Jak długo piec ciasto na maślance z owocami?
Wyborne ciasto przygotowane na bazie maślanki i wzbogacone mrożonymi owocami piecze się w piekarniku. Można je upiec w tortownicy lub większej prostokątnej czy kwadratowej formie ze zdejmowanym rantem. Formę z maślankowym ciastem wstawia się do piekarnika, który należy wcześniej nagrzać 180 stopni C. Ciasto na maślance piecze się przez 50 minut, aż włożony w nie patyczek będzie suchy. Po upieczeniu i ostygnięciu można je oprószyć cukrem pudrem.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka maślanki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
dodatkowo:- 300 g mrożonych owoców
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mrożone owoce przełożyć na sitko i odstawić do rozmrożenia. Następnie odsączone z nadmiaru soku i wody owoce oprószyć mąką ziemniaczaną.
- Mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
- Jajka wbić do miski i zmiksować z cukrem i cukrem z wanilią na puch.
- Cały czas miksując, wlać maślankę.
- Stopniowo wsypywać suche składniki i krótko wymieszać do połączenia.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ułożyć rozmrożone owoce.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser.