Chłodnik litewski z botwinki z maślanką i jogurtem - danie na lato

Karolina Wrona
Chłodnik litewski z botwinki z maślanką i jogurtem
Autor: Shutterstock.com Talerz pełen orzeźwiającego chłodniku litewskiego z botwinki
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Latem nie tylko warto zadbać o zdrową dietę, lecz także powalczyć nieco ze skutkami upałów. Dlatego chłodniki to dania idealne na gorące dni. Sprawdź, jak szybko przyrządzić chłodnik litewski z botwinki

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Umytą botwinkę drobno kroimy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby wszystkie cząstki były lekko zanurzone. Do garnka dodajemy kostkę rosołową i gotujemy na małym ogniu, aż buraczki staną się miękkie (ok. 20 min). Tak przygotowaną botwinkę wraz z wywarem odstawiamy do wystygnięcia.
  • Jajka gotujemy na twardo. Świeży ogórek obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Umyte rzodkiewki i ogórki małosolne również ścieramy. Koper drobno siekamy. Można zostawić kilka całych gałązek do dekoracji.
  • Do ugotowanej botwinki dodajemy starte warzywa, maślankę, jogurt i posiekany koper. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Ugotowane wcześniej i ostudzone jajka obieramy i kroimy w ćwiartki. Część z nich dodajemy do gotowego chłodnika. Kilka ćwiartek można zostawić do dekoracji.
  • Tak przygotowaną zupę schładzamy. Chłodnik będzie się ładnie prezentował, gdy udekorujemy go ćwiartkami z jajek oraz gałązkami świeżego koperku.
Botwina a boćwina: czy to to samo? Czym się różni botwina od boćwiny?

Karolina Wrona