Zupa marchewkowo-pomarańczowa z imbirem

mat. prasowe Kupiec
Zupa marchewkowo-pomarańczowa z imbirem
Autor: mat. prasowe Kupiec Marchew, imbir, sok pomarańczowy i ryż - idealnie rozgrzewająca kompozycja na chłodne dni
łatwy
50 min
4

W chłodne dni na obiad najlepiej sprawdzają się zupy. Są zdrowe, pożywne, zazwyczaj mało kaloryczne i dzięki odpowiednio dobranym przyprawom świetnie rozgrzewają. Jeśli nie macie pomysłu, jak je przygotować, skorzystajcie z tego przepisu. Marchewkowo-pomarańczowa zupa z imbirem to propozycja dla miłośników zup o delikatnej, kremowej konsystencji.

SKŁADNIKI

  • 100 g ryżu basmati firmy Kupiec
  • 700 g marchwi
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 2 cm imbiru
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • sól, cukier, biały pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
  • Marchew obrać, pokroić na grube plastry, skropić lekko oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut.
  • Po upieczeniu marchew przełożyć do garnka, dodać starty na drobnej tarce imbir i wlać sok pomarańczowy.
  • Zmiksować blenderem na krem. Dodać bulion i przyprawy do smaku, gotować jeszcze 10 min na wolnym ogniu. Podawać z ugotowanym ryżem.
mat. prasowe Kupiec