Zupa marchewkowo-pomarańczowa z imbirem
2021-04-01
łatwy
50 min
4
W chłodne dni na obiad najlepiej sprawdzają się zupy. Są zdrowe, pożywne, zazwyczaj mało kaloryczne i dzięki odpowiednio dobranym przyprawom świetnie rozgrzewają. Jeśli nie macie pomysłu, jak je przygotować, skorzystajcie z tego przepisu. Marchewkowo-pomarańczowa zupa z imbirem to propozycja dla miłośników zup o delikatnej, kremowej konsystencji.
SKŁADNIKI
- 100 g ryżu basmati firmy Kupiec
- 700 g marchwi
- 400 ml bulionu warzywnego
- 200 ml soku pomarańczowego
- 2 cm imbiru
- 1 łyżka oliwy
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cynamonu
- sól, cukier, biały pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Marchew obrać, pokroić na grube plastry, skropić lekko oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut.
- Po upieczeniu marchew przełożyć do garnka, dodać starty na drobnej tarce imbir i wlać sok pomarańczowy.
- Zmiksować blenderem na krem. Dodać bulion i przyprawy do smaku, gotować jeszcze 10 min na wolnym ogniu. Podawać z ugotowanym ryżem.