Zupa czereśniowa z czekoladowym makaronem i prażonymi migdałami
2020-07-21
łatwy
25 min
4
Zupa czereśniowa z czekoladowym makaronem i prażonymi migdałami to smaczny posiłek na słodko. Trudno określić czy to jeszcze zupa czy już deser, ale pewne jest to, ze warto spróbować, bo smakuje obłędnie. Szczególnie dzieci będą zachwycone, choć dorosłe łasuch również mogą zasmakować w tym daniu.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 szklanki czereśni
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki płatków migdałowych
- cynamon mielony
- 2-3 goździki
- 250 g makaronu czekoladowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czereśnie umyć, oczyścić z ogonków i wydrylować. Zalać wodą, dodać cukier i przyprawy i ugotować.
- Miękkie czereśnie przetrzeć przez sito lub zblendować. Ponownie zagotować i zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie zimnej wody.
- Rozgrzać suchą patelnię i podprażyć na niej migdały, aż zaczną intensywnie pachnieć, zdjąć z patelni i zmielić, dodać do zupy.
- Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Zupę podawać z makaronem i udekorowaną całymi czereśniami.
Czereśnie- dlaczego warto je jeść? Co zrobić z czereśni?