Botwinka po staropolsku: przepis na zupę z młodych buraków

Botwinka po staropolsku: przepis na zupę z młodych buraków

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Botwinka po staropolsku to zupa z młodych buraczków, gotowana na cielęcym wywarze.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Botwinka po staropolsku to zupa, bez której trudno sobie wyobrazić polską kuchnię. Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Można ją jeść z ugotowanymi jajkami lub młodymi ziemniaczkami. Jak ugotować botwinkę po staropolsku? Oto przepis na botwinkę po staropolsku.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso wkładamy do garnka. Zalewamy 1,5 litra zimnej wody. Solimy i zagotowujemy. Wkładamy do wrzącego bulionu warzywa i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Po około 45 minutach dodajemy pieprz i chwilę gotujemy. Wywar przecedzamy.

  • Całą botwinkę starannie myjemy i kroimy na małe kawałki wraz z liśćmi i łodyżkami. Wrzucamy do gotującego bulionu i gotujemy przez 10 minut. Zakwaszamy sokiem z cytryny, wlewamy kwas z buraków. Przyprawiamy solą i pieprzem.

  • Do kubeczka wsypujemy łyżkę mąki i szczyptę soli, dolewamy trochę zimnej wody, mieszamy tak, by powstała papka. Dolewamy do tego ciepłej zupy, mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka i zagotowujemy.

  • Rozlewamy na talerze, dodajemy śmietanę według uznania, posypujemy posiekanym koperkiem.

  • Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo lub z młodymi ziemniaczkami.

Ubezpieczenie OC/AC możesz kupić taniej! Sprawdź zniżki na Link4 kody promocyjne.

Ocena: 3,5