Zupa z pieczonych warzyw w pół godziny. Talerze będą wylizane do czysta

Zupa z pieczonych warzyw w pół godziny. Talerze będą wylizane do czysta
Autor: Shutterstock.com Zupa z pieczonych warzyw w pół godziny. Talerze będą wylizane do czysta
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Przepyszna zupa z pieczonych warzyw z dodatkiem "grzanek" halloumi to idealny sposób na prostą i rozgrzewającą zupę. Nie jest trudna w przygotowaniu i nie powinno to zająć więcej niż 10 minut. Zaskocz rodzinę tą aromatyczną zupą.

Zupa śródziemnomorska na wyciągnięcie ręki. Smak i prostota w jednym

Pyszna i aromatyczna zupa przygotowana ze śródziemnomorskich pieczonych warzyw to idealna pozycja na obiad, kolację lub lunch. Jest prosta w przygotowaniu, a smakuje dosłownie wyśmienicie. Jej ogromnym plusem są "grzaneczki" przygotowane z sera halloumi, które wynoszą ją na zupełnie nowy poziom.

Ta zupa sprawdzi się o każdej porze roku. Rozgrzeje nas i dobrze wypełni żołądek, bez zbędnych dodatków, które mają służyć wyłącznie jako zapychacze. Jest to zupa, która jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale również niezwykle smaczna.

Ten przepis sprawdzi się dla każdego. Nie potrzeba specjalnych umiejętności, ani specjalistycznych sprzętów, by go przygotować. Dzięki temu, że warzywa są najpierw pieczone, a dopiero później gotowane, zyskują one ciekawy smak, który sprawia, że nasza zupa wychodzi znacznie lepsza.

Jeśli więc szukasz pomysłu na ciekawy posiłek dla całej rodziny, ten przepis jest właśnie dla ciebie. Pozwala się on bez problemu najeść, ale bez konieczności włożenia dużego wysiłku.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pomidory
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • 4 łodygi selera
  • 1 łyżeczka oregano
  • puszka pomidorów krojonych
  • 600 ml bulionu drobiowego
  • 0,5 cytryny
  • 200 g halloumi
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa kroimy w dużą kostkę.
  • Wykładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Dorzucamy posiekany czosnek, a wszystko polewamy oliwą z oliwek.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Pieczemy w 200 stopniach około 15 minut - aż warzywa będą miękkie.
  • Ostrożnie przekładamy do dużego garnka.
  • Zalewamy pomidorem, dodajemy oregano i pomidory w puszce.
  • Zagotowujemy i gotujemy przez około 20 minut.
  • Na koniec dodajemy sok z cytryny.
  • W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej.
  • Wrzucamy pokrojone w kostkę halloumi i podsmażamy, aż do złocistego koloru.
  • Zupę serwujemy z porcją grzanek halloumi.
Beszamel - Zupa z młodych jarzyn z fasolką szparagową
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej