Biorę pęczek szparagów i garść bobu. W mig gotuję pyszną i zdrową zupę na obiad

Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Co pysznego może wyjść z połączenia bobu i zielonych szparagów? Odpowiedź znajdziecie w tym sprawdzonym przepisie. Pełna smaku i aromatu zupa o kremowej konsystencji prezentuje się niezwykle apetycznie niczym z najlepszej restauracji. Wbrew pozorom jej przygotowanie nie jest trudne. Oto prosty i szybki przepis na znakomitą kremową zupę ze szparagów i bobu.
Kremowa zupa ze szparagów i bobu – składniki
Zupa krem, na którą przepis znajdziecie poniżej, to pyszne połączenie dwóch tytułowych składników, czyli zielonych szparagów i bobu. Sezon na oba warzywa trwa w najlepsze, więc warto sprawdzić ten przepis i przekonać się, jak świetnie smakuje. Szparagi i bób to zdrowe warzywa, które zawierają wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Są bogate w błonnik i zwalczające wolne rodniki antyoksydanty. Pozywanie wpływają na pracę całego organizmu.
Co jeszcze jest potrzebne, aby ugotować tę kremową zupę? Lista składników nie jest długa i znalazły się na niej takie składniki jak:
- bulion warzywny
- warzywa – zielone szparagi, bób, cebula, ziemniaki
- dodatki – oliwa z oliwek, sok z cytryny
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa
Jak zrobić kremową zupę z bobu i szparagów?
Przepis na pełną dobroczynnych składników zieloną zupę krem ze szparagów i bobu jest łatwy. Aż trudno uwierzyć, że coś pysznego i efektownego na obiad można ugotować tak prosto. Przepis jest też szybki. Przygotowanie trwa niewiele ponad pół godziny.
Jak więc ugotować wyborną zupę ze szparagów i bobu? Z tym przepisem jest to łatwe i przyjemne. Jeżeli będziecie postępować według kolejnych kroków, zielona zupa krem uda się i oczaruje smakiem każdego domownika.
- 1. krok – podgotowanie i obranie bobu
- 2. krok – przygotowanie szparagów
- 3. krok – podsmażenie warzyw i wlanie bulionu
- 4. krok – zmiksowanie zupy z bobu i szparagów na gładki krem
Z czym podawać kremową zupę ze szparagów i bobu?
Wyborna zupa z zielonych szparagów i bobu o kremowej konsystencji to świetny pomysł na lekki obiad dla całej rodziny. To sezonowe danie prezentuje się apetycznie, a po pierwszej łyżce zachwyca smakiem. To zupa, w której nie ma ani jednego składnika pochodzenia zwierzęcego. Jest więc bezpieczna dla wegan i wegetarian. Miseczki warto udekorować główkami szparagów i kleksem z jogurtu naturalnego. Zupę ze szparagów i bobu wzbogacą także grzanki czosnkowe lub kromki chleba na zakwasie.
SKŁADNIKI
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 250 g bobu
- 2 ziemniaki
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bób ugotować w osolonym wrzątku około 10 minut. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia, a następnie obrać ze skórki.
- Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, opłukać i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki.
- W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebule, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
- Dodać szparagi, obrany bób oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażyć około 3 minut, cały czas mieszając.
- Wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 15 minut. Wyjąć kilka główek szparagów do dekoracji.
- Zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Zupę przelać do miseczek i udekorować główkami szparagów.
- Podawać z grzankami na obiad.