Biorę pęczek szparagów i garść bobu. W mig gotuję pyszną i zdrową zupę na obiad

zupa z bobu i szparagów
Autor: Shutterstock Pyszna, aromatyczna i pełna zdrowia. Kremowa zupa ze szparagów i bobu smakuje wyśmienicie.
łatwy
40 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Co pysznego może wyjść z połączenia bobu i zielonych szparagów? Odpowiedź znajdziecie w tym sprawdzonym przepisie. Pełna smaku i aromatu zupa o kremowej konsystencji prezentuje się niezwykle apetycznie niczym z najlepszej restauracji. Wbrew pozorom jej przygotowanie nie jest trudne. Oto prosty i szybki przepis na znakomitą kremową zupę ze szparagów i bobu.

Kremowa zupa ze szparagów i bobu – składniki

Zupa krem, na którą przepis znajdziecie poniżej, to pyszne połączenie dwóch tytułowych składników, czyli zielonych szparagów i bobu. Sezon na oba warzywa trwa w najlepsze, więc warto sprawdzić ten przepis i przekonać się, jak świetnie smakuje. Szparagi i bób to zdrowe warzywa, które zawierają wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Są bogate w błonnik i zwalczające wolne rodniki antyoksydanty. Pozywanie wpływają na pracę całego organizmu.

Co jeszcze jest potrzebne, aby ugotować tę kremową zupę? Lista składników nie jest długa i znalazły się na niej takie składniki jak:

  • bulion warzywny
  • warzywa – zielone szparagi, bób, cebula, ziemniaki
  • dodatki – oliwa z oliwek, sok z cytryny
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa

Jak zrobić kremową zupę z bobu i szparagów?

Przepis na pełną dobroczynnych składników zieloną zupę krem ze szparagów i bobu jest łatwy. Aż trudno uwierzyć, że coś pysznego i efektownego na obiad można ugotować tak prosto. Przepis jest też szybki. Przygotowanie trwa niewiele ponad pół godziny.

Jak więc ugotować wyborną zupę ze szparagów i bobu? Z tym przepisem jest to łatwe i przyjemne. Jeżeli będziecie postępować według kolejnych kroków, zielona zupa krem uda się i oczaruje smakiem każdego domownika.

  • 1. krok – podgotowanie i obranie bobu
  • 2. krok – przygotowanie szparagów
  • 3. krok – podsmażenie warzyw i wlanie bulionu
  • 4. krok – zmiksowanie zupy z bobu i szparagów na gładki krem

Z czym podawać kremową zupę ze szparagów i bobu?

Wyborna zupa z zielonych szparagów i bobu o kremowej konsystencji to świetny pomysł na lekki obiad dla całej rodziny. To sezonowe danie prezentuje się apetycznie, a po pierwszej łyżce zachwyca smakiem. To zupa, w której nie ma ani jednego składnika pochodzenia zwierzęcego. Jest więc bezpieczna dla wegan i wegetarian. Miseczki warto udekorować główkami szparagów i kleksem z jogurtu naturalnego. Zupę ze szparagów i bobu wzbogacą także grzanki czosnkowe lub kromki chleba na zakwasie.

SKŁADNIKI

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 250 g bobu
  • 2 ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bób ugotować w osolonym wrzątku około 10 minut. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia, a następnie obrać ze skórki.
  • Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, opłukać i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki.
  • W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebule, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
  • Dodać szparagi, obrany bób oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażyć około 3 minut, cały czas mieszając.
  • Wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 15 minut. Wyjąć kilka główek szparagów do dekoracji.
  • Zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Zupę przelać do miseczek i udekorować główkami szparagów.
  • Podawać z grzankami na obiad.
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej