Zupa krem z bobu - przepis na pyszną zieloną zupę

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
Zupa krem z bobu - przepis na pyszną zieloną zupę
Autor: thinkstockphotos.com Zupa krem z bobu - przepis na pyszną zieloną zupę
łatwy
25 min
4

Bób zawiera wiele cennych wartości odżywczych: witaminy A i C, witaminy z grupy B, potas, wapń, fosfor, magnez i  białko roślinne. Warto go wykorzystać do przygotowania pięknej, zielonej, pożywnej zupy krem.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka bobu
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka klarowanego masła lub oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki śmietanki
  • pieprz i sól do smaku
  • kilka kromek pieczywa tostowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bób gotuj przez 20 minut w osolonej wodzie i obierz ze skóry. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę i przez chwilę duś na patelni z dodatkiem masła lub oliwy. Następnie przełóż zawartość patelni do garnka i zalej litrem wody. Do ustawionego na średnim gazie garnka wrzuć obrane warzywa pokrojone w ćwiartki i ugotuj je al dente.
  • Następnie dodaj do tego ugotowany bób i zmiksuj wszystko blenderem na gładki krem, a potem przypraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj śmietankę i pozostaw zupę na palniku jeszcze przez chwilę, aby smaki się połączyły.
  • Na patelni wysmarowanej masłem klarowanym lub oliwą zrumień pokrojone w małe kwadraty pieczywo tostowe, które podawaj do zupy na osobnym półmisku.
Dorota Kalita-Typa