Zupa krem z bobu - przepis na pyszną zieloną zupę
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Bób zawiera wiele cennych wartości odżywczych: witaminy A i C, witaminy z grupy B, potas, wapń, fosfor, magnez i białko roślinne. Warto go wykorzystać do przygotowania pięknej, zielonej, pożywnej zupy krem.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka bobu
- 2 duże ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 łyżka klarowanego masła lub oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki śmietanki
- pieprz i sól do smaku
- kilka kromek pieczywa tostowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bób gotuj przez 20 minut w osolonej wodzie i obierz ze skóry. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę i przez chwilę duś na patelni z dodatkiem masła lub oliwy. Następnie przełóż zawartość patelni do garnka i zalej litrem wody. Do ustawionego na średnim gazie garnka wrzuć obrane warzywa pokrojone w ćwiartki i ugotuj je al dente.
- Następnie dodaj do tego ugotowany bób i zmiksuj wszystko blenderem na gładki krem, a potem przypraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj śmietankę i pozostaw zupę na palniku jeszcze przez chwilę, aby smaki się połączyły.
- Na patelni wysmarowanej masłem klarowanym lub oliwą zrumień pokrojone w małe kwadraty pieczywo tostowe, które podawaj do zupy na osobnym półmisku.