Pyszna i zdrowa zupa krem z bobu. Poznaj przepis na pełną smaku zieloną zupę

2025-07-09
Dorota Kalita-Typa
zupa krem z bobu
Autor: Shutterstock Zupa krem z bobu jest niesamowita. Smakuje pysznie i jest łatwa.
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Bób to pyszne i zdrowe warzywo, na które sezon właśnie jest w pełni. Oprócz znakomitych przekąsek można wyczarować z niego obłędny obiad w pięknym zielonym kolorze. Smakowita kremowa zupa z bobu to pomysł na sezonowe danie obiadowe dla całej rodziny. Oto łatwy i szybki przepis. 

Czy można ugotować zupę z bobu?

Zazwyczaj bób podaje się jako przekąskę. Mało kto wie, że to zdrowe warzywo strączkowe jest też wybornym dodatkiem do innych potraw. Sprawdzi się jako składnik makaronów czy sałatek. Można też ugotować wyśmienitą zupę krem. Jest to pyszna, zdrowa i sycąca opcja, szczególnie w sezonie na bób, który już trwa w najlepsze.

Dlaczego warto ugotować pyszną i aromatyczną zupę z bobu?

  • Bogactwo składników odżywczych – bób jest doskonałym źródłem białka roślinnego, witamin z grupy B, C i K oraz minerałów, takich jak potas, magnez i żelazo.
  • Wysoka zawartość błonnika – błonnik zawarty w bobie wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i daje uczucie sytości, co pomaga w kontrolowaniu masy ciała.
  • Niska zawartość tłuszczu – kremowa zupa z bobu jest niskotłuszczowa, co sprawia, że idealnie sprawdzi się w diecie osób dbających o linię i zdrowo odżywiających się.
  • Działanie przeciwzapalne – bób zawiera związki o działaniu przeciwzapalnym, które mogą pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie.
  • Wspomaganie układu nerwowego – dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B bóg wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Jak zrobić krem z bobu?

Przepis na zupę krem z bobu jest łatwy i szybki. To danie idealnie sprawdzi się na obiad. Świetnie smakuje, jest zdrowe i poprawia humor. Bób w tej odsłonie smakuje naprawdę wyśmienicie.

Wszystkie niezbędne składniki można kupić w jednym sklepie spożywczym. Sezon na świeży bób nie jest zbyt długi, dlatego warto z niego korzystać, póki to zdrowe warzywo jest jeszcze dostępne.

Jak zrobić smakowitą kremową zupę z bobu? Ten przepis jest łatwy i stanowi dobrą lekcję dla tych, którzy w domowym gotowaniu stawiają pierwsze kroki. Z tym przepisem zupa z bobu o kremowej konsystencji zawsze się udaje i smakuje najlepiej na świecie.

  • 1. krok – ugotowanie i obranie bobu
  • 2. krok – podsmażenie czosnku i wlanie wody
  • 3. krok – dodanie pokrojonych warzyw i gotowanie al dente
  • 4. krok – dodanie bobu, doprawienie i zmiksowanie zupy na krem
  • 5. krok – połączenie zupy krem z boby ze śmietanką

SKŁADNIKI

  • 1 litr wody
  • 1 szklanka bobu
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki śmietanki
  • 1 łyżka klarowanego masła lub oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bób gotuj przez 20 minut w osolonej wodzie i obierz ze skóry.
  • W garnku rozgrzać oliwę z oliwek lub roztopić masło. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę i duś przez chwilę. Następnie zalej litrem wody.
  • Do ustawionego na średnim ogniu garnka wrzuć obrane warzywa pokrojone w ćwiartki i ugotuj je al dente.
  • Następnie dodaj ugotowany bób i zmiksuj wszystko blenderem na gładki krem, a potem przypraw solą i pieprzem do smaku.
  • Dodaj śmietankę i pozostaw zupę na palniku jeszcze przez chwilę, aby smaki się połączyły.
  • Podawać na obiad z śmietaną lub grzankami z pieczywa tostowego.
Bób - Jak kupować, ugotować, co przyrządzić z bobu?
Dorota Kalita-Typa