Jak długo gotować bób? Gotowanie bobu bez tajemnic
Bób - pyszne i zdrowe warzywo, które wystarczy wrzucić do gorącej wody i poczekać aż się ugotuje. Sprawdź, jak długo należy gotować bób.

Spis treści
- Bób można podawać na wiele sposobów
- Bobu nie wolno jeść na surowo
- Jak gotować bób?
- Jak uniknąć wzdęć po bobie?
- Sprawdź przepisy na pyszne dania z bobem!
Bób można podawać na wiele sposobów
Fanom strączkowego giganta nie trzeba bobu przedstawiać. Kto nie próbował, musi uwierzyć, że od tych fasolek łatwo się uzależnić. Bób podawany z masłem i solą staje się wyśmienitą przekąską. Ugotowany z koperkiem może dodać smaku sałatkom i obiadowym daniom.
Bobu nie wolno jeść na surowo
Warto o bobie wiedzieć jedno – lepiej nie jeść go na surowo. By nie nabawić się problemów żołądkowych, bób trzeba najpierw ugotować.
Jak gotować bób?
Gotowanie bobu jest proste, ale w jak niemal każdym wypadku, zależy od preferencji gotującego. Bób wrzuca się do garnka i zalewa zimną wodą. Warto zadbać, by miał w czym pływać. Przy gotowaniu kilograma bobu powinno się użyć minimum 2 litrów wody. Gotujący się bób należy obficie posolić, co pozwoli wydobyć jego wyjątkowy smak. Potem wystarczy już tylko czekać, aż woda się zagotuje. Młody bób należy po 5-8 minutach od zagotowania spróbować. Wyjąć jedno ziarenko bobowe, by sprawdzić czy jest już miękki. Bób nieco starszy, bardziej mączysty gotuje się od 10-14 minut. Gdy bób osiągnie preferowany stopień miękkości należy go odcedzić, obrać i zjeść.
Jak uniknąć wzdęć po bobie?
Aby uniknąć nieprzyjemnych wzdęć warto na godzinę przed gotowaniem zalać bób bardzo gorąca wodą i odstawić. Po upływie wyznaczonego czasu odlać wodę, zalać ponownie ziarna i gotować z dodatkiem kopru, cząbru lub majeranku.
Sprawdź przepisy na pyszne dania z bobem!
Zupa z bobu - jak ją przyrządzić?
Bób z boczkiem i cebulą - jak przyrządzić?
Pasta z bobu do chleba - jak zrobić? Łatwy przepis!
Sałatka z bobem i fetą idealna na wiosenne dni!
Pierogi z bobem: oryginalny pomysł na letnie pierogi