Sałatka z bobem i fetą idealna na wiosenne dni!
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Gdy na bazarkach i w warzywniakach pojawia się bób, trzeba szybko korzystać! Nie zawsze trzeba go jeść na ciepło z dodatkiem soli – świetnie nada się do sałatek.
SKŁADNIKI
- garść bobu
- 10 dag sera feta
- kilka pomidorków koktajlowych
- ząbek czosnku
- łyżka octu winnego
- garść czarnych oliwek
- posiekany koperek
- przyprawy (sól, pieprz, bazylia)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bób przepłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Po odsączeniu i ostygnięciu obrać ze skórki.
- Fetę pokroić w kostkę (można użyć innego sera, np. gorgonzoli czy tofu), pomidory przekroić na pół i wymieszać z bobem, dodać oliwki.
- Połączyć oliwę i ocet, dodać posiekany koperek. Sałatkę doprawić i polać sosem.