Co zrobić z tofu? Do jakich dań pasuje ser tofu?

Co zrobić z tofu? Do jakich dań pasuje ser tofu?

Autor Zdjęcia: photos.com

Przed dodaniem tofu do "mokrych" dań warto wcześniej odcisnąć z niego nadmiar wody

Tofu, zwane twarogiem z Azji, wytwarza się z mleka sojowego otrzymywanego ze zmielonych i gotowanych nasion soi. W kuchni wegetariańskiej tofu służy jako zamiennik mięsa. Sprawdź, do jakich dań pasuje ser tofu i jak utwardzić tofu, by można je było zgrillować czy dodać do dań z woka lub gulaszu.

Bądź fit na wiosnę z Super Expressem: specjalny plakat z 15 trikami jak się odchudzać 25 marca w sprzedaży razem z Super Expressem za 3,99 zł

Tofu jest produktem o niskiej zawartości tłuszczu – 85 g tofu to tylko 2 g tłuszczów nienasyconych, czyli tych zdrowych. Tofu jest doskonałym źródłem wapnia, manganu i witaminy E, zawiera również sporo fosforu i żelaza.

Do czego dodawać tofu?

Ser tofu właściwie nie ma charakterystycznego smaku, za to ma cudowną właściwość – przejmuje smak produktów razem z nim przyrządzanych. Jest więc doskonałym dodatkiem do wielu dań. A można je dodawać zarówno do dań pikantnych, jak i słodkich. W odpowiednim zestawieniu smakuje jak ryba, wołowina, a nawet dziczyzna.

Tofu pasuje do każdej potrawy. Warto dodawać je do warzyw, jajecznicy, zup jarzynowych, surówek i sałatek.

Można kupić tofu wędzone, w formie twardego kotleta, które może już stanowić gotową potrawę, lub w formie miękkiej kostki, nadającej się do przerobienia. Przed użyciem można tofu zagęścić – czyli usunąć z niego nadmiar wody.

Jak zrobić sprasowane tofu?

Jeśli chcemy, żeby zniknęła miękkość tofu, przed użyciem należy je sprasować.

Osusz wilgotną kostkę tofu papierowym ręcznikiem. Zawiń w czystą bawełnianą ściereczkę i umieść w płytkim naczyniu. Na tofu połóż deseczkę, a na niej coś ciężkiego, np. słój z wodą. Odstaw na 30-60 minut, w zależności od tego, jak twardy blok sera chcesz uzyskać. Od czasu do czasu odlewaj wodę z naczynia.

Z utwardzania tofu skorzystaj, jeśli chcesz je zamarynować, grillować, dodać do dań w woku, gulaszów czy zapiekanek.

Ocena: 5