Ser feta: co to za rodzaj sera? Jak wybrać najlepszą fetę?

Ser feta: co to za rodzaj sera? Jak wybrać najlepszą fetę?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ser feta znakuje znakomicie zarówno na ciepło, jak i na zimno - zwłaszcza w sałatkach

Tradycyjna feta była robiona z mleka owczego, koziego lub z mieszanki obydwu. Ale w sklepach jest wiele produktów fetopodobnych pod nazwą "ser typu feta". Jak odróżnić fetę pochodzącą z masowej produkcji od oryginalnego, tradycyjnego sera feta?

Feta - co to za ser?

Prawdziwy ser feta pływa w mlecznej, słonej zalewie. Najczęściej feta sprzedawana jest w puszkach, a jeśli puszki są duże, to w sklepie są otwierane i fetę dzieli się na kawałki. Dobra feta ma kruszącą się konsystencję i nie jest zbyt tłusta. Ma delikatnie kwaśny, słonawy smak (ale nie jest przesolona!). Jeśli wydaje się zbyt słona, można ją namoczyć kilka minut w zimnej wodzie. Prawdziwa feta jest śnieżnobiała, natomiast ta z mleka krowiego ma odcień żółtawy.

Jak podawać ser feta?

Najprostsza przekąska - plastry fety skropione oliwą, podane z oliwkami i pomidorami

Feta jest składnikiem sałatki greckiej - tu najlepiej podawać ją pokrojoną w plastry. Do innych sałatek można ją pokruszyć.

Feta znakomicie nadaje do przyrządzania wytrawnych zapiekanek (warto wiedzieć, że w piekarniku nie zmienia kształtu). Trzeba tylko zachować umiar w dodawaniu do dania soli, ponieważ sól zawarta w tym serze służy za przyprawę.

Fetę można podawać z grilla - niezbyt cienkie plastry tego sera opieka się z obu stron. Tracą wtedy trochę soli i stają się przyjemnie ciągnące.

ZOBACZ TEŻ:

Grzyby portobello nadziewane serem feta i oliwkami

Wytrawne muffinki ze szpinakiem i serem feta

Zupa krem z pomidorów z fetą

Ocena: 5