Zupa z zielonych ogórków na ciepło: tak pysznej i prostej zupy jeszcze nie jedliście

Zupa z zielonych ogórków na ciepło: tak pysznej i prostej zupy jeszcze nie jedliście
Autor: Shutterstock.com Kremowa zupa z zielonych ogórków podana z plasterkami ogórka małosolnego i grzankami
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jeśli można zrobić zupę z cukinii lub dyni, to można i z ogórka. Wszystkie te warzywa należą do tej samej rodziny. Zupa ze świeżych ogórków jest kremowa, zielonkawa i zaskakująco pyszna. Do tego tania i łatwa w przygotowaniu. 

Dlaczego warto jeść ogórki?

Ogórek to popularne warzywa na polskim stole - od popularnego kiszonego po chłodną mizerię. Choć jest warzywem, to nie zawiera zbyt wielu składników odżywczych.

Jest niskokaloryczny i w ponad 95 proc. składa się z wody. Mimo popularności, jaką się cieszy, nie zawiera wielu witamin czy minerałów. W ogórkach, w małych ilościach, możemy znaleźć jednak witaminy jak A, C, B6 i K oraz śladowe ilości mikroelementów – potasu, fosforu, wapnia i magnezu. 

Za to jeden niewielki ogórek to prawdziwe bogactwo fitoskłądników - wyodrębniono w nich aż 73 różne związki fenolowe o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym! Większość badań nad fitoskładnikami ogórkowymi skupia się na trzech konkretnych kategoriach: flawonoidach, lignanach i terpenoidach. Wszystkie fitoskładniki ogórka to silne antyoksydanty. Warto jeść ogórki z powodu składników przeciwutleniających, opóźniających starzenie i nowotworzenie.

SKŁADNIKI

  • 500 g ogórków zielonych, gruntowych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 80 g ryżu
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany lub roślinnego zamiennika
  • ½ pęczka koperku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż do zeszklenia.
  • Dodaj pokrojone nieobrane ogórki. Smaż jeszcze 2-4 minuty.
  • Dodaj suchy ryż. Smaż, aż ryż stanie się szklisty.
  • Wlej bulion. Doprowadź do wrzenia. Gotuj około 15 minut.
  • Zmiksuj na gładki krem. Dodaj śmietanę i koperek.
  • Podawaj z grzankami.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej