Zupa z zielonych ogórków na ciepło: tak pysznej i prostej zupy jeszcze nie jedliście
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jeśli można zrobić zupę z cukinii lub dyni, to można i z ogórka. Wszystkie te warzywa należą do tej samej rodziny. Zupa ze świeżych ogórków jest kremowa, zielonkawa i zaskakująco pyszna. Do tego tania i łatwa w przygotowaniu.
Dlaczego warto jeść ogórki?
Ogórek to popularne warzywa na polskim stole - od popularnego kiszonego po chłodną mizerię. Choć jest warzywem, to nie zawiera zbyt wielu składników odżywczych.
Jest niskokaloryczny i w ponad 95 proc. składa się z wody. Mimo popularności, jaką się cieszy, nie zawiera wielu witamin czy minerałów. W ogórkach, w małych ilościach, możemy znaleźć jednak witaminy jak A, C, B6 i K oraz śladowe ilości mikroelementów – potasu, fosforu, wapnia i magnezu.
Za to jeden niewielki ogórek to prawdziwe bogactwo fitoskłądników - wyodrębniono w nich aż 73 różne związki fenolowe o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym! Większość badań nad fitoskładnikami ogórkowymi skupia się na trzech konkretnych kategoriach: flawonoidach, lignanach i terpenoidach. Wszystkie fitoskładniki ogórka to silne antyoksydanty. Warto jeść ogórki z powodu składników przeciwutleniających, opóźniających starzenie i nowotworzenie.
SKŁADNIKI
- 500 g ogórków zielonych, gruntowych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 80 g ryżu
- 750 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany lub roślinnego zamiennika
- ½ pęczka koperku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż do zeszklenia.
- Dodaj pokrojone nieobrane ogórki. Smaż jeszcze 2-4 minuty.
- Dodaj suchy ryż. Smaż, aż ryż stanie się szklisty.
- Wlej bulion. Doprowadź do wrzenia. Gotuj około 15 minut.
- Zmiksuj na gładki krem. Dodaj śmietanę i koperek.
- Podawaj z grzankami.