Botwina: przepisy jak ugotować botwinkę - zupę z młodych buraków
Botwina to zwiastun wiosennego przebudzenia. Młode buraki z delikatnymi liśćmi idealnie nadają się na lekkie wiosenne zupy. Zarówno ciepłe, jak i zimne. Oto 3 najlepsze przepisy jak ugotować botwinkę - zupę z młodych buraków!
Spis treści
- Botwinka po staropolsku
- Wegetariańska botwinka z ziemniakami i jajkiem
- Chłodnik litewski z botwinką
- Zobacz galerię z przepisami na zupy z młodych wiosennych listków
- Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść buraki
Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Młode buraki z nacią to bogactwo antyoksydantów, witamin i minerałów. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Można ją jeść z ugotowanymi jajkami lub młodymi ziemniaczkami. Można z mięsem, można bez. Jak ugotować botwinkę? Oto kilka przepisów na botwinę z młodych buraczków.
Botwinka po staropolsku
W przepisach ze starych książek kucharskich autorzy zalecają gotowanie botwinki na wywarze na kościach cielęcych. Rosół cielęcy można ugotować na żeberkach, szpondrze lub innej części z kością. Tak przygotowana botwinka po staropolsku jest esencjonalna i bardzo smaczna.
Wegetariańska botwinka z ziemniakami i jajkiem
Botwinka z ziemniakami i jajkiem to pyszna zupa sezonowa. Można ją przygotować tylko wiosną i latem, gdy dostępne są młode buraki z nacią. Bogata w wartości odżywcze zupa ukoi nasze żołądki i dusze. Dodatek naturalnego zakwasu buraczanego i śmietany dostarczą naszemu układowi pokarmowemu pożytecznej flory bakteryjnej. Wypróbuj przepis na odżywczą zupę. Jest botwinka, jest życie!
Chłodnik litewski z botwinką
Chłodnik litewski z botwinką na bazie maślanki z obowiązkowym jajkiem na twardo to jedna z najlepszych letnich zup. W gorące wiosenno-letnie dni nie tylko warto zadbać o zdrową dietę, lecz także powalczyć nieco ze skutkami upałów. Dlatego chłodniki to dania idealne na upalne dni.