Botwinka jak u babci – najlepsze przepisy na zupę z młodych buraków

2025-06-17 16:43

Botwinka to pierwszy smak wiosny – lekka, świeża i pełna koloru. To młode buraczki z delikatnymi listkami, które idealnie nadają się na aromatyczne zupy, które rozgrzewają lub orzeźwiają – w zależności od sposobu podania. Botwinkę można ugotować na wiele sposobów, ale te trzy przepisy to prawdziwe klasyki, które zawsze się udają. Sprawdź, jak wyczarować zupę z młodych buraków, która smakuje jak u babci – albo jeszcze lepiej!

Botwinka jak u babci – najlepsze przepisy na zupę z młodych buraków
Autor: Shutterstock Zupa z młodych buraczków, czyli botwinki to klasyka, która może mieć wiele pysznych wydań

Spis treści

  1. Botwinka po staropolsku
  2. Wegetariańska botwinka z ziemniakami i jajkiem
  3. Chłodnik litewski z botwinką
  4. Zobacz galerię z przepisami na zupy z młodych wiosennych listków
  5. Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść buraki

Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Młode buraki z nacią to bogactwo antyoksydantów, witamin i minerałów. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Można ją jeść z ugotowanymi jajkami lub młodymi ziemniaczkami. Można z mięsem, można bez. Jak ugotować botwinkę? Oto kilka przepisów na botwinę z młodych buraczków. 

Botwinka po staropolsku: przepis na zupę z młodych buraków
Autor: Shutterstock Botwinka po staropolsku to zupa z młodych buraczków, gotowana na cielęcym wywarze. Link: Botwinka po staropolsku na kościach cielęcych

Botwinka po staropolsku

W przepisach ze starych książek kucharskich autorzy zalecają gotowanie botwinki na wywarze na kościach cielęcych. Rosół cielęcy można ugotować na żeberkach, szpondrze lub innej części z kością. Tak przygotowana botwinka po staropolsku jest esencjonalna i bardzo smaczna. 

Botwinka według Magdy Gessler: przepis na zupę z młodych buraków
Autor: Shutterstock Botwinkę gotowaną na wywarze jarzynowym można wzbogacić jajkiem Link: Wegetariańska botwinka z ziemniakami i jajkiem

Wegetariańska botwinka z ziemniakami i jajkiem

Botwinka z ziemniakami i jajkiem to pyszna zupa sezonowa. Można ją przygotować tylko wiosną i latem, gdy dostępne są młode buraki z nacią. Bogata w wartości odżywcze zupa ukoi nasze żołądki i dusze. Dodatek naturalnego zakwasu buraczanego i śmietany dostarczą naszemu układowi pokarmowemu pożytecznej flory bakteryjnej. Wypróbuj przepis na odżywczą zupę. Jest botwinka, jest życie!

Chłodnik litewski z jajkiem [WIDEO]
Autor: Archiwum serwisu Chłodnik litewski to idealna zupa na upały, pożywna i chłodząca. Link: Chłodnik litewski z botwinki z maślanką i jajkiem

Chłodnik litewski z botwinką

Chłodnik litewski z botwinką na bazie maślanki z obowiązkowym jajkiem na twardo to jedna z najlepszych letnich zup. W gorące wiosenno-letnie dni nie tylko warto zadbać o zdrową dietę, lecz także powalczyć nieco ze skutkami upałów. Dlatego chłodniki to dania idealne na upalne dni.

Zobacz galerię z przepisami na zupy z młodych wiosennych listków

Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść buraki

Beszamel - Buraki