Botwina: przepisy jak ugotować botwinkę - zupę z młodych buraków

Botwinka
Autor: Shutterstock Latem nie może zabraknąć w naszym menu botwinki.

Botwina to zwiastun wiosennego przebudzenia. Młode buraki z delikatnymi liśćmi idealnie nadają się na lekkie wiosenne zupy. Zarówno ciepłe, jak i zimne. Oto 3 najlepsze przepisy jak ugotować botwinkę - zupę z młodych buraków!

Beszamel - Buraki

Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Młode buraki z nacią to bogactwo antyoksydantów, witamin i minerałów. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Można ją jeść z ugotowanymi jajkami lub młodymi ziemniaczkami. Można z mięsem, można bez. Jak ugotować botwinkę? Oto kilka przepisów na botwinę z młodych buraczków. 

Botwinka po staropolsku: przepis na zupę z młodych buraków
Autor: Shutterstock Botwinka po staropolsku to zupa z młodych buraczków, gotowana na cielęcym wywarze. Link: Botwinka po staropolsku na kościach cielęcych

Botwinka po staropolsku

W przepisach ze starych książek kucharskich autorzy zalecają gotowanie botwinki na wywarze na kościach cielęcych. Rosół cielęcy można ugotować na żeberkach, szpondrze lub innej części z kością. Tak przygotowana botwinka po staropolsku jest esencjonalna i bardzo smaczna. 

Botwinka według Magdy Gessler: przepis na zupę z młodych buraków
Autor: Shutterstock Botwinkę gotowaną na wywarze jarzynowym można wzbogacić jajkiem Link: Wegetariańska botwinka z ziemniakami i jajkiem

Wegetariańska botwinka z ziemniakami i jajkiem

Botwinka z ziemniakami i jajkiem to pyszna zupa sezonowa. Można ją przygotować tylko wiosną i latem, gdy dostępne są młode buraki z nacią. Bogata w wartości odżywcze zupa ukoi nasze żołądki i dusze. Dodatek naturalnego zakwasu buraczanego i śmietany dostarczą naszemu układowi pokarmowemu pożytecznej flory bakteryjnej. Wypróbuj przepis na odżywczą zupę. Jest botwinka, jest życie!

Chłodnik litewski z jajkiem [WIDEO]
Autor: thinkstockphotos.com Chłodnik litewski to idealna zupa na upały, pożywna i chłodząca. Link: Chłodnik litewski z botwinki z maślanką i jajkiem

Chłodnik litewski z botwinką

Chłodnik litewski z botwinką na bazie maślanki z obowiązkowym jajkiem na twardo to jedna z najlepszych letnich zup. W gorące wiosenno-letnie dni nie tylko warto zadbać o zdrową dietę, lecz także powalczyć nieco ze skutkami upałów. Dlatego chłodniki to dania idealne na upalne dni.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE