Botwina: przepisy jak ugotować botwinkę - zupę z młodych buraków

Botwinka
Autor: Shutterstock Latem nie może zabraknąć w naszym menu botwinki.

Botwina to zwiastun wiosennego przebudzenia. Młode buraki z delikatnymi liśćmi idealnie nadają się na lekkie wiosenne zupy. Zarówno ciepłe, jak i zimne. Oto 3 najlepsze przepisy jak ugotować botwinkę - zupę z młodych buraków!

Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Młode buraki z nacią to bogactwo antyoksydantów, witamin i minerałów. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Można ją jeść z ugotowanymi jajkami lub młodymi ziemniaczkami. Można z mięsem, można bez. Jak ugotować botwinkę? Oto kilka przepisów na botwinę z młodych buraczków. 

Botwinka po staropolsku: przepis na zupę z młodych buraków
Autor: Shutterstock Botwinka po staropolsku to zupa z młodych buraczków, gotowana na cielęcym wywarze. Link: Botwinka po staropolsku na kościach cielęcych

Botwinka po staropolsku

W przepisach ze starych książek kucharskich autorzy zalecają gotowanie botwinki na wywarze na kościach cielęcych. Rosół cielęcy można ugotować na żeberkach, szpondrze lub innej części z kością. Tak przygotowana botwinka po staropolsku jest esencjonalna i bardzo smaczna. 

Botwinka według Magdy Gessler: przepis na zupę z młodych buraków
Autor: Shutterstock Botwinkę gotowaną na wywarze jarzynowym można wzbogacić jajkiem Link: Wegetariańska botwinka z ziemniakami i jajkiem

Wegetariańska botwinka z ziemniakami i jajkiem

Botwinka z ziemniakami i jajkiem to pyszna zupa sezonowa. Można ją przygotować tylko wiosną i latem, gdy dostępne są młode buraki z nacią. Bogata w wartości odżywcze zupa ukoi nasze żołądki i dusze. Dodatek naturalnego zakwasu buraczanego i śmietany dostarczą naszemu układowi pokarmowemu pożytecznej flory bakteryjnej. Wypróbuj przepis na odżywczą zupę. Jest botwinka, jest życie!

Chłodnik litewski z jajkiem [WIDEO]
Autor: thinkstockphotos.com Chłodnik litewski to idealna zupa na upały, pożywna i chłodząca. Link: Chłodnik litewski z botwinki z maślanką i jajkiem

Chłodnik litewski z botwinką

Chłodnik litewski z botwinką na bazie maślanki z obowiązkowym jajkiem na twardo to jedna z najlepszych letnich zup. W gorące wiosenno-letnie dni nie tylko warto zadbać o zdrową dietę, lecz także powalczyć nieco ze skutkami upałów. Dlatego chłodniki to dania idealne na upalne dni.

Zobacz galerię z przepisami na zupy z młodych wiosennych listków

Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść buraki

Beszamel - Buraki
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE