Chłodnik litewski z botwinki z maślanką i jogurtem - danie na lato
2021-06-08
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Latem nie tylko warto zadbać o zdrową dietę, lecz także powalczyć nieco ze skutkami upałów. Dlatego chłodniki to dania idealne na gorące dni. Sprawdź, jak szybko przyrządzić chłodnik litewski z botwinki.
SKŁADNIKI
- 1 duży pęczek botwiny
- 1 długi ogórek
- 3-4 spore ogórki małosolne
- pęczek rzodkiewek
- pęczek koperku
- 1 litr maślanki
- 2 duże kubki jogurtu naturalnego
- 1 warzywna kostka rosołowa (najlepiej domowa)
- sól, pieprz
- 8 jaj (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Umytą botwinkę drobno kroimy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby wszystkie cząstki były lekko zanurzone. Do garnka dodajemy kostkę rosołową i gotujemy na małym ogniu, aż buraczki staną się miękkie (ok. 20 min). Tak przygotowaną botwinkę wraz z wywarem odstawiamy do wystygnięcia.
- Jajka gotujemy na twardo. Świeży ogórek obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Umyte rzodkiewki i ogórki małosolne również ścieramy. Koper drobno siekamy. Można zostawić kilka całych gałązek do dekoracji.
- Do ugotowanej botwinki dodajemy starte warzywa, maślankę, jogurt i posiekany koper. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Ugotowane wcześniej i ostudzone jajka obieramy i kroimy w ćwiartki. Część z nich dodajemy do gotowego chłodnika. Kilka ćwiartek można zostawić do dekoracji.
- Tak przygotowaną zupę schładzamy. Chłodnik będzie się ładnie prezentował, gdy udekorujemy go ćwiartkami z jajek oraz gałązkami świeżego koperku.
Botwina a boćwina: czy to to samo? Czym się różni botwina od boćwiny?