Domowe parówki drobiowe: łatwy przepis na dietetyczne kiełbaski
Zdrowy kwas buraczany: jak zrobić i ile pić? [WIDEO]
![Zdrowy kwas buraczany: jak zrobić i ile pić? [WIDEO]](https://cdn22.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/2245/zdrowy-kwas-buraczany-jak-zrobic-i-ile-pic-wide.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Kwas buraczany warto pić 2 razy dziennie
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Kwas buraczany to prawdziwa bomba witaminowa - łatwa do samodzielnego przygotowania. Ostatnim przebojem jest pity codziennie samodzielnie przygotowany kwas z buraków. Łagodzi wiele dolegliwości, wzmacnia. Kwas buraczany najlepiej pić po pół szklanki dwa razy dziennie przed posiłkiem; pierwszą porcję na czczo.
Kwas buraczany można wykorzystać także do przygotowania barszczu: Barszcz czerwony na zakwasie - przepis [WIDEO]
Składniki
1,5-2 kg buraków,
2 litry wody,
skórka żytniego chleba razowego (na zakwasie),
2 łyżeczki soli,
kilka ząbków czosnku,
ewentualnie ziele angielskie,
łyżeczka cukru
Przygotowanie krok po kroku:
Buraki obrać, pokroić w cienkie plastry, włożyć do dużego słoja albo kamionki, dodać obrany czosnek, sól, cukier i ziele angielskie, zalać przegotowaną lekko ciepłą wodą i dodać skórkę chleba.
Słój przykryć ściereczka i postawić w ciepłym miejscu.
Po 5 dniach odcedzić i zlać do butelek, przechowywać w lodówce. Buraki można wykorzystać do sałatki.
Buraki zawierają witaminę C i B1 oraz wiele makro- i mikroelementów. Niektórzy lubią je w formie jarzynki, inni wyciskają z nich sok. Z pewnością powinniśmy jeść je jak najczęściej. Zdaniem wielu dietetyków najlepsze efekty zdrowotne daje regularne picie kwasu z buraków. Może pomóc w leczeniu anemii, zaparć i nadciśnienia, wspomaga pracę wątroby i nerek. Oczyszcza organizm i go odkwasza (buraki są zasadotwórcze, więc poleca się je szczególnie osobom jedzącym dużo mięsa i pieczywa).