Zdrowy kwas buraczany: jak zrobić i ile pić? [WIDEO]

Zdrowy kwas buraczany: jak zrobić i ile pić? [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kwas buraczany warto pić 2 razy dziennie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kwas buraczany to prawdziwa bomba witaminowa - łatwa do samodzielnego przygotowania. Ostatnim przebojem jest pity codziennie samodzielnie przygotowany kwas z buraków. Łagodzi wiele dolegliwości, wzmacnia. Kwas buraczany najlepiej pić po pół szklanki dwa razy dziennie przed posiłkiem; pierwszą porcję na czczo.

Kwas buraczany można wykorzystać także do przygotowania barszczu: Barszcz czerwony na zakwasie - przepis [WIDEO]

 

Składniki

  • 1,5-2 kg buraków,

  • 2 litry wody,

  • skórka żytniego chleba razowego (na zakwasie),

  • 2 łyżeczki soli,

  • kilka ząbków czosnku,

  • ewentualnie ziele angielskie,

  • łyżeczka cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Buraki obrać, pokroić w cienkie plastry, włożyć do dużego słoja albo kamionki, dodać obrany czosnek, sól, cukier i ziele angielskie, zalać przegotowaną lekko ciepłą wodą i dodać skórkę chleba.

  • Słój przykryć ściereczka i postawić w ciepłym miejscu.

  • Po 5 dniach odcedzić i zlać do butelek, przechowywać w lodówce. Buraki można wykorzystać do sałatki.

Buraki zawierają witaminę C i B1 oraz wiele makro- i mikroelementów. Niektórzy lubią je w formie jarzynki, inni wyciskają z nich sok. Z pewnością powinniśmy jeść je jak najczęściej. Zdaniem wielu dietetyków najlepsze efekty zdrowotne daje regularne picie kwasu z buraków. Może pomóc w leczeniu anemii, zaparć i nadciśnienia, wspomaga pracę wątroby i nerek. Oczyszcza organizm i go odkwasza (buraki są zasadotwórcze, więc poleca się je szczególnie osobom jedzącym dużo mięsa i pieczywa).

ZOBACZ WIDEO z przepisem na kwas buraczany!

Ocena: 3,5