Zupa krem z cukinii Magdy Gessler - przepis na wystrzałową zupę cukiniową

Zupa krem z cukinii Magdy Gessler - przepis na wystrzałową zupę cukiniową
Autor: Shutterstock Kremowa i lekka zupa z cukinii wg Magdy Gessler
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa krem z cukinii Magdy Gessler jest delikatna, lekka i pełna smaku, dzięki dodatkom, które dobrze komponują się ze słodkawą cukinią.

SKŁADNIKI

  • 2-3 cukinie
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu
  • 2-3 łyżki masła
  • posiekane: koperek i natka pietruszki
  • liść laurowy
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle, uważając, by ich nie przypalić.
  • Dodać cukinię, liść laurowy, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i całość zalać bulionem. Gotować ok. 15-20 minut, aż cukinia będzie miękka.
  • Usunąć listek laurowy i zupę zblendować na gładki krem. Podawać posypaną posiekaną zieleniną. Idealnym dodatkiem do tej zupy są grzanki.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?

Zobacz nasze przepisy na typowo letnie zupy

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej