Zupa krem z cukinii Magdy Gessler - przepis na wystrzałową zupę cukiniową
2023-07-10
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa krem z cukinii Magdy Gessler jest delikatna, lekka i pełna smaku, dzięki dodatkom, które dobrze komponują się ze słodkawą cukinią.
SKŁADNIKI
- 2-3 cukinie
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 l bulionu
- 2-3 łyżki masła
- posiekane: koperek i natka pietruszki
- liść laurowy
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
- Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle, uważając, by ich nie przypalić.
- Dodać cukinię, liść laurowy, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i całość zalać bulionem. Gotować ok. 15-20 minut, aż cukinia będzie miękka.
- Usunąć listek laurowy i zupę zblendować na gładki krem. Podawać posypaną posiekaną zieleniną. Idealnym dodatkiem do tej zupy są grzanki.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Zobacz nasze inne przepisy na typowo letnie zupy