Uniwersalne właściwości cytryny. Do czego używać cytryny?

Uniwersalne właściwości cytryny

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Cytryna ma właściwości ściągające, jest więc doskonała do przecierania cery tłustej, ze skłonnością do wyprysków i cery z rozszerzonymi porami.

To że cytrynę używa się do nadania napojom czy potrawom nieco kwaskowatego posmaku jest oczywiste. Jednak ze względu na swoje właściwości ma znacznie szersze zastosowanie, zastępuje na przykład wiele specyfików kosmetycznych. Do czego jeszcze można wykorzystać cytrynę?

  • Sok z cytryny wybiela i udelikatnia skórę dłoni. Cytryna usuwa również przykre u uporczywe zapachy pozostające na rękach na przykład po oporządzaniu ryb, krojeniu cebuli czy czosnku.

  • Cytryna ma właściwości ściągające, jest więc doskonała do przecierania cery tłustej, ze skłonnością do wyprysków i cery z rozszerzonymi porami. Jest znakomita dla cery dojrzałej, którą charakteryzuje zwiotczenie i opuchliny.

  • Myjąc głowę dobrze jest na koniec płukania przelać włosy wodą z dodatkiem soku z cytryny, co nada im blasku.

  • Można też z cytryny zrobić sobie maseczkę. Ubijamy 1 białko jajka na sztywną pianę, dodajemy sok z połowy cytryny, mieszamy i od razu nakładamy na twarz i dekolt. Zmywamy letnią wodą po 10 minutach. Efekt odświeżonej i napiętej skóry murowany. 

  • Po kąpieli można dzięki cytrynie ujędrnić ciało. Panie, które preferują tę metodę, skrapiają sokiem z cytryny rękawicę kąpielową, „moczą” ją w soli i takim preparatem przecierają całe ciało. Taka kuracja nie tylko ujędrnia ciało, ale podobno również hartuje organizm i chroni go przed przeziębieniami.

  • Zużytej  i wyciśniętej cytryny nie należy od razu wyrzucać. Można ją wykorzystać do przecierania dłoni, do wyczyszczenia garnków aluminiowych albo do nabłyszczania mosiądzu (np. klamek czy figurek).  

  • W kuchni też można wykorzystać uniwersalizm cytryny. Skrapiamy nią warzywa i jabłka przeznaczone na surówki, żeby nie czerniały, a szczególnie selera.

  • Sokiem z cytryny lub startej skórki (albo limonki) skrapia się (lub posypuje skórką) surowe ryby zarówno morskie jak i słodkowodne przed ich właściwym przyrządzeniem, co podniesie ich smak. Tą samą metodą i w tym samym celu naciera się również mięso wołowe, cielęce, baranie, wieprzowe oraz drób.

  • Dzięki cytrynie możemy też podać oryginalne drinki – smarujemy brzegi szklanek lub kieliszków sokiem z cytryny i moczymy w cukrze. Powstały „szron” nie tylko będzie się pięknie prezentował, ale również doda napojowi smaku.

Ocena: 3