Zupa z kurek - przepis na najlepszą zupę kurkową

Zupa z kurek
Autor: Shutterstock Zupa z kurek w brązowym talerzu i świeże grzyby na drewnianym stole.
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Zupa z kurek to jedna z moich ulubionych zup. W sezonie, kiedy kurek jest dużo, staram się zrobić ich zapas i wtedy jadamy ją regularnie przez cały rok. Ale najsmaczniejsza jest oczywiście taka ze świeżo zebranych grzybów.

Zupa z kurek - z ziemniakami czy z makaronem?

Zupa z kurek smakuje świetnie zarówno z dodatkiem ziemniaków, jak i z makaronem. Ja zazwyczaj robię tak, ze jeśli przygotowuję zupę zaprawianą śmietaną, to podaję ją z ziemniakami. Z kolei czystą, niezaprawianą, klarowną zupę, a właściwie bulion z dodatkiem kurek podaję z makaronem.

A najbardziej zupę kurkową niezabielaną lubimy z zacierkami domowej roboty. Tak najbardziej nam odpowiada. Ale nie jest powiedziane, że nie można zrobić odwrotnie. Najważniejsze żeby smakowało. Znam też przepis na zupę z kurek, która jest i z ziemniakami, i z makaronem. Jak dla mnie to nieco za dużo, ale jeśli ktoś tak lubi, to czemu nie.

Pod materiałem wideo znajdziesz inne nasze przepisy na dania z kurek

Przepis na zupę z kurek

SKŁADNIKI

  • 1,5 l dobrego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2-3 garście kurek
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 4 ziemniaki
  • 3 łyżki śmietany
  • 1-2 łyżki zieleniny
  • 1-2 łyżki masła
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurki oczyścić i dokładnie opłukać, osuszyć i większe sztuki przekroić na 2-3 części, małe pozostawić w całości.
  • Marchewkę i ziemniaki obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle w garnku, następnie dodać kurki i dusić na małym ogniu.
  • Po chwili dodać ziemniaki i marchewkę, wlać bulion i gotować aż ziemniaki będą miękkie.
  • Zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem i zaprawić śmietaną (wcześniej zahartować ją odrobiną gorącej zupy).
  • Zupę podawać posypaną zieleniną.
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej