Najlepsza zupa kurkowa – przepis, który zachwyca prostotą i smakiem

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Zupa z kurek to prawdziwa królowa sezonu – delikatna, pachnąca lasem i niesamowicie kremowa. W mojej kuchni to absolutny pewniak, do którego wracam co roku, gdy tylko pojawią się świeże kurki. Choć można ją przygotować także z mrożonych grzybów, to wersja ze świeżych smakuje najlepiej – jak z najlepszej restauracji. A do tego przepis jest prosty, szybki i nie wymaga kulinarnych akrobacji.
Zupa z kurek - z ziemniakami czy z makaronem?
Zupa z kurek smakuje świetnie zarówno z dodatkiem ziemniaków, jak i z makaronem. Ja zazwyczaj robię tak, ze jeśli przygotowuję zupę zaprawianą śmietaną, to podaję ją z ziemniakami. Z kolei czystą, niezaprawianą, klarowną zupę, a właściwie bulion z dodatkiem kurek podaję z makaronem.
A najbardziej zupę kurkową niezabielaną lubimy z zacierkami domowej roboty. Tak najbardziej nam odpowiada. Ale nie jest powiedziane, że nie można zrobić odwrotnie. Najważniejsze żeby smakowało. Znam też przepis na zupę z kurek, która jest i z ziemniakami, i z makaronem. Jak dla mnie to nieco za dużo, ale jeśli ktoś tak lubi, to czemu nie.
Pod materiałem wideo znajdziesz inne nasze przepisy na dania z kurek
Przepis na zupę z kurek
SKŁADNIKI
- 1,5 l dobrego bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2-3 garście kurek
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 4 ziemniaki
- 3 łyżki śmietany
- 1-2 łyżki zieleniny
- 1-2 łyżki masła
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurki oczyścić i dokładnie opłukać, osuszyć i większe sztuki przekroić na 2-3 części, małe pozostawić w całości.
- Marchewkę i ziemniaki obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle w garnku, następnie dodać kurki i dusić na małym ogniu.
- Po chwili dodać ziemniaki i marchewkę, wlać bulion i gotować aż ziemniaki będą miękkie.
- Zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem i zaprawić śmietaną (wcześniej zahartować ją odrobiną gorącej zupy).
- Zupę podawać posypaną zieleniną.