Chłodnik z melona galia i brzoskwiń na upały: orzeźwiająca zupa owocowa
2020-08-07
łatwy
15 min
4
Chłodnik z melona galia i brzoskwiń to orzeźwiająca zupa owocowa. Wprost idealna na upały. Jeśli lubicie bardziej wyraziste smaki to możecie dodać nieco czarnego pieprzu lub bazyliowej oliwy. Melonowy chłodnik z brzoskwiniami to najlepsze orzeźwienie w upalny dzień. Polecam!
Dla wielbicieli chłodników kilka świetnych przepisów:
Chłodniki, czyli chłodzące i orzeźwiające zupy na upały są popularne w wielu kuchniach świata. W pyszne zupy schładzające rozgrzane ciało szczególnie obfitują kuchnie krajów basenu Morza Śródziemnego. Oto kilka sprawdzonych przepisów opracowanych przez redaktorki serwisu Beszamel.pl:
Czorba: przepis na bułgarski chłodnik
Gazpacho - przepis na andaluzyjski chłodnik z pomidorów
SKŁADNIKI
- 1 melon galia
- 4 brzoskwinie
- 1-2 szklanki wody gazowanej
- 1-2 łyżki soku z limony
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka listków melisy lub mięty do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Melona rozkroić, usunąć gniazdo nasienne, wyciąć miąższ.
- Brzoskwinie rozkroić, usunąć pestkę, pokroić na kawałki.
- W malakserze lub mikserze kielichowym zmiksować kawałki melona i brzoskwini na gładkie puree.
- Dodać tyle wody mineralnej, aby uzyskać satysfakcjonującą gęstość zupy.
- Doprawić sokiem z limony i solą. Wymieszać.
- Schłodzić w lodówce. W upalny dzień chłodzić co najmniej 1 godzinę.
- Podawać z łyżką jogurtu, przybrany listkami melisy lub mięty.