Kokosowo-marchewkowa zupa-krem - wykwintna i delikatna
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Pyszna zupa krem kokosowo-marchewkowa jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Jednak egzotyczny posmak mleczka kokosowego sprawia, że zupa jest też oryginalna i wykwintna.
SKŁADNIKI
- 6 marchewek
- 2 nieduże cebule
- czosnek
- mleko kokosowe
- chili
- mięta
- olej sezamowy
- kminek
- kolendra
- curry
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę posiekać. Marchewki pokroić w plastry. Chili pokroić, wydłubać pestki i posiekać. Czosnek posiekać.
- Olej sezamowy rozgrzać na patelni, dodać cebulę i czosnek. Wrzucić chili, łyżeczkę curry i smażyć przez 4 minuty.
- Do garnka włożyć marchewki, zalać je mlekiem kokosowym i dorzucić usmażoną cebulę razem z przyprawami. Całość gotować przez 20 minut, do momentu aż marchewki będą miękkie.
- Zupę zmiksować na krem. Doprawić według uznania kminkiem, kolendrą, solą i pieprzem.
- Dla smaku i dla ozdoby zupę można podawać z listkami mięty.