Kokosowo-marchewkowa zupa-krem - wykwintna i delikatna

zupa-krem-kokosowo-marchewkowy-podajemy-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zupa krem kokosowo-marchewkowa ma egzotyczny smak, który zawdzięcza mleczku kokosowemu
łatwy
40 min
4

Pyszna zupa krem kokosowo-marchewkowa jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Jednak egzotyczny posmak mleczka kokosowego sprawia, że zupa jest też oryginalna i wykwintna.

SKŁADNIKI

  • 6 marchewek
  • 2 nieduże cebule
  • czosnek
  • mleko kokosowe
  • chili
  • mięta
  • olej sezamowy
  • kminek
  • kolendra
  • curry
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę posiekać. Marchewki pokroić w plastry. Chili pokroić, wydłubać pestki i posiekać. Czosnek posiekać.
  • Olej sezamowy rozgrzać na patelni, dodać cebulę i czosnek. Wrzucić chili, łyżeczkę curry i smażyć przez 4 minuty.
  • Do garnka włożyć marchewki, zalać je mlekiem kokosowym i dorzucić usmażoną cebulę razem z przyprawami. Całość gotować przez 20 minut, do momentu aż marchewki będą miękkie.
  • Zupę zmiksować na krem. Doprawić według uznania kminkiem, kolendrą, solą i pieprzem.
  • Dla smaku i dla ozdoby zupę można podawać z listkami mięty.