Fantastyczne pierogi z botwinką: wiosenny przepis na lekkie danie [GALERIA ZDJĘĆ]

Fantastyczne pierogi z botwinką: wiosenny przepis na lekkie danie [GALERIA ZDJĘĆ]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pierogi z młodymi buraczkami, czyli botwinką? Czemu nie!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Botwinka pojawia się na straganach już na początku wiosny. Co można z niej zrobić oprócz pysznej zupy? Pierogi z botwinką to super pomysł na wiosenne lekkie danie. Wykorzystaj botwinkę w oryginalny sposób.

Składniki

  • Ciasto:

  • 3 szklanki mąki

  • 2 łyżki masła

  • 1 szklanka gorącej wody

  • szczypta soli

  •  

  • Farsz:

  • 1 pęczek botwinki

  • 15 dag fety

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka masła

  • pęczek szczypiorku

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Botwinkę umyć, drobno pokroić łodyżki i liście. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić botwinkę.

  • Smażyć ok. 10 minut, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawić pieprzem.

  • Dodać pokrojoną w kostkę fetę i posiekany szczypiorek, całość wymieszać.

  • Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować je blacie podsypanym mąką i wykrawać szklanką kółka.

  • Rozciągnąć je lekko na dłoni i nakładać do każdego farsz, zlepić brzegi.

  • W dużym garnku zagotować wodę z solą, wrzucić pierogi i gotować ok. 4 minut.

  • Podawać z kwaśną śmietaną lub skwarkami z boczku.

Ocena: 5