Chrupiące jabłka w miodowej skórce - ciekawy chiński deser
Fantastyczne pierogi z botwinką: wiosenny przepis na lekkie danie [GALERIA ZDJĘĆ]
![Fantastyczne pierogi z botwinką: wiosenny przepis na lekkie danie [GALERIA ZDJĘĆ]](https://cdn6.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/22209/pierogi-z-botwinka.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pierogi z młodymi buraczkami, czyli botwinką? Czemu nie!
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Botwinka pojawia się na straganach już na początku wiosny. Co można z niej zrobić oprócz pysznej zupy? Pierogi z botwinką to super pomysł na wiosenne lekkie danie. Wykorzystaj botwinkę w oryginalny sposób.
Składniki
Przygotowanie krok po kroku:
Botwinkę umyć, drobno pokroić łodyżki i liście. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić botwinkę.
Smażyć ok. 10 minut, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawić pieprzem.
Dodać pokrojoną w kostkę fetę i posiekany szczypiorek, całość wymieszać.
Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować je blacie podsypanym mąką i wykrawać szklanką kółka.
Rozciągnąć je lekko na dłoni i nakładać do każdego farsz, zlepić brzegi.
W dużym garnku zagotować wodę z solą, wrzucić pierogi i gotować ok. 4 minut.
Podawać z kwaśną śmietaną lub skwarkami z boczku.