Babka muślinowa z rumowym lukrem - sprawdzony przepis na idealnie puszystą i delikatną babkę
Sałatka z botwinki - sprawdzony przepis na lekką sałatkę

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Wiosną i wczesnym latem botwinka jest powszechnie dostępna. Warto ją jeść także na surowo, bo to prawdziwa bomba witaminowa
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Roślina ta zawiera wiele składników odżywczych, w tym błonnik, który reguluje pracę jelit i pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów. W zdrowej diecie nie powinno zabraknąć potraw z botwiny, na przykład pysznej sałatki!
Składniki
pęczek botwiny
dwie łyżki siekanych migdałów
dwie łyżki sezamu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki soku z limonki
1 łyżeczka oleju sezamowego i cukru
Przygotowanie krok po kroku:
Liście botwiny opłukać i dokładnie wysuszyć. Gdy są duże - palcami porwać na mniejsze kawałki
Posiekane migdały i sezam zarumienić na osobnych patelniach.
Sos sojowy, sok z limonki, olej sezamowy oraz cukier dokładnie wymieszać w osobnej miseczce.
Tuż przed podaniem polać botwinę przygotowanym wcześniej sosem i posypać zarumienionymi migdałami i sezamem.
Każdy kucharz ma swój pomysł na botwinę. Najczęściej jest to chłodnik czy tzw. botwinka, barszcz, tarta z botwiną, botwina duszona czy sałatka. Podajemy dzisiaj sprawdzony przepis na pyszną sałatkę z botwiną!
Możesz przygotować ją dla niespodziewanych gości, ponieważ wykonuje się ją bardzo łatwo i szybko. Dodatkowo botwina jest źródłem wielu witamin, zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, oczyszcza organizm i ma zbawienny wpływ na nerki.
Sprawdź przepisy na dania z botwiny:
Botwinka po staropolsku: przepis na zupę z młodych buraków
BOTWINKA na zimę do słoików [przepis babci Krysi]
Chłodnik na botwince - przepis Ewy Wachowicz
Gołąbki z liści botwinki z grzybowym nadzieniem - oryginalny przepis