Sałatka z botwinki - sprawdzony przepis na lekką sałatkę

Sałatka z botwinki - sprawdzony przepis na lekką sałatkę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wiosną i wczesnym latem botwinka jest powszechnie dostępna. Warto ją jeść także na surowo, bo to prawdziwa bomba witaminowa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Roślina ta zawiera wiele składników odżywczych, w tym błonnik, który reguluje pracę jelit i pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów. W zdrowej diecie nie powinno zabraknąć potraw z botwiny, na przykład pysznej sałatki!

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Liście botwiny opłukać i dokładnie wysuszyć. Gdy są duże - palcami porwać na mniejsze kawałki

  • Posiekane migdały i sezam zarumienić na osobnych patelniach.

  • Sos sojowy, sok z limonki, olej sezamowy oraz cukier dokładnie wymieszać w osobnej miseczce.

  • Tuż przed podaniem polać botwinę przygotowanym wcześniej sosem i posypać zarumienionymi migdałami i sezamem. 

Każdy kucharz ma swój pomysł na botwinę. Najczęściej jest to chłodnik czy tzw. botwinka, barszcz, tarta z botwiną, botwina duszona czy sałatka. Podajemy dzisiaj sprawdzony przepis na pyszną sałatkę z botwiną!

Możesz przygotować ją dla niespodziewanych gości, ponieważ wykonuje się ją bardzo łatwo i szybko. Dodatkowo botwina jest źródłem wielu witamin, zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, oczyszcza organizm i ma zbawienny wpływ na nerki.

Sprawdź przepisy na dania z botwiny:

Botwinka po staropolsku: przepis na zupę z młodych buraków

BOTWINKA na zimę do słoików [przepis babci Krysi]

Chłodnik na botwince - przepis Ewy Wachowicz

Gołąbki z liści botwinki z grzybowym nadzieniem - oryginalny przepis

Pierogi z botwinką: wiosenny przepis

Ocena: 4,5