Gołąbki z liści botwinki z grzybowym nadzieniem - oryginalny przepis

Gołąbki z liści botwinki z grzybowym nadzieniem - oryginalny przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Młode liście buraków mozna wykorzystać do przygotowania oryginalnych gołąbków

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Botwinka czyli młode liście buraków to wiosenny przysmak. Liście buraków można wykorzystać np. do zrobienia gołąbków. Podajemy przepis na gołąbki z botwinki z grzybami według Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr.

Składniki

  • 20 dużych liści botwinki

  • przyprawa w minikostkach Czosnek Knorr

  • 150 g grzybów mrożonych

  • biała cebula

  • 2 łyżki bułki tartej

  • sól i pieprz do smaku

  • 30 ml oliwy do smażenia

  • 100 ml wina

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte liście botwinki umieść na krótki czas we wrzącej wodzie.

  • Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmaż na oliwie. Następnie posiekaj grzyby i dodaj je do cebuli, smażąc razem przez chwilę. Wlej 100 ml wina i gotuj całość, aż płyn odparuje.

  • Składniki dopraw rozkruszoną minikostką Knorr, która cechuje się wyjątkowo intensywnym, czosnkowym smakiem, oraz pieprzem i solą. Dodaj bułkę tartą i dokładnie wszystko wymieszaj.

  • Tak przyrządzony farsz nakładaj w niewielkiej ilości na liście botwinki i zawijaj podobnie jak klasyczne gołąbki. Danie serwuj z sosem grzybowym, z ułożonymi na wierzchu liśćmi świeżych ziół.