Pierogi z botwinką: wiosenny przepis [WIDEO]

Pierogi z botwinką: wiosenny przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pierogi z młodymi buraczkami, czyli botwinką? Czemu nie!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Botwinka pojawia się na straganach już na początku wiosny. Co można z niej zrobić oprócz pysznej zupy? Pierogi z botwinką to super pomysł na wiosenne lekkie danie. Wykorzystaj botwinkę w oryginalny sposób.

Składniki

  • Ciasto:

  • 3 szklanki mąki,

  • 2 łyżki masła,

  • 1 szklanka gorącej wody,

  • szczypta soli

  • farsz:

  • pęczek botwinki,

  • 15 dag fety,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 łyżka masła,

  • pęczek szczypiorku,

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Botwinkę umyć, drobno pokroić łodyżki i liście. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić botwinkę. Smażyć ok. 10 minut, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawić pieprzem. Dodać pokrojoną w kostkę fetę i posiekany szczypiorek, całość wymieszać. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować je blacie podsypanym mąką i wykrawać szklanką kółka. Rozciągnąć je lekko na dłoni i nakładać do każdego farsz, zlepić brzegi. W dużym garnku zagotować wodę z solą, wrzucić pierogi i gotować ok. 4 minut. Podawać z kwaśną śmietaną lub skwarkami z boczku.

Ocena: 0