BOTWINKA na zimę do słoików [przepis babci Krysi]

BOTWINKA na zimę do słoików [przepis babci Krysi]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

BOTWINKA na zimę do słoików [przepis babci Krysi]

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Botwinka - zupa z młodych buraków jest dostępna tylko w sezonie wiosenno-letnim. Jeżeli chcemy zimową porą przypomnieć sobie smak tej ulubionej przez Polaków zupy - spasteryzuj botwinkę w słoikach wg tradycyjnego przepisu babci Krysi, która przez wiele lat robiła takie przetwory, czym uszczęśliwiała całą rodzinę.

Składniki

  • 2 pęczki botwinki z młodymi buraczkami

  • 2 duże młode buraki

  • duży pęczek koperku

  • 4 ząbki czosnku

  • mały kawałek korzenia chrzanu

  • 3 łyżki soli

  • 1 łyżka cukru

  • 5 łyżek octu jabłkowego

  • 0,5 szklanki przegotowanej wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Botwinkę umyć, osączyć i posiekać. Buraki wyszorować, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce jarzynowej.

  • Czosnek obrać i drobno posiekać, chrzan oskrobać, zetrzeć na drobnej tarce i skropić łyżką octu. Koperek wypłukać, osączyć, drobno posiekać.

  • Wszystkie składniki wymieszać, dodać sól, cukier, wodę i resztę octu. Napełnić mieszanką słoiczki, ciasno ugniatając. Słoiki zakręcić, pasteryzować 20 minut.