Czerwcowe przetwory - jakie przetwory robić w czerwcu? [ściąga]
Wszyscy uwielbiamy lato i jego smaki. Aby móc smakować tę piękną porę roku nawet zimą warto wykorzystać jej owoce i zrobić przetwory, które osłodzą nam czekanie na kolejne wakacje. Jakie przetwory zrobić w czerwcu na zimę?
Spis treści
Jakie przetwory z owoców zrobić w czerwcu
Pierwsze czerwcowe przetwory powstają z rabarbaru, który co prawda nie zalicza się do owoców, ale jest jak owoc traktowany, zwłaszcza, jeśli używamy go do produkcji domowych dżemów i konfitur.
Dżem z rabarbaru: 3 przepisy na przetwory z rabarbaru
Przede wszystkim w słoiku warto zamknąć truskawki, które właśnie w drugiej połowie czerwca są w swoim najlepszym wydaniu - krwistoczerwone i słodziutkie. Zrobienie dżemu z tych owoców to sprawa bardzo prosta, ale czasochłonna, bo trzeba się za niego wziąć dzień wcześniej. Truskawki czyścimy, szypułkujemy, zasypujemy cukrem i chowamy na noc do lodówki. Następnego dnia owoce wraz z sokiem trzeba gotować z cukrem i sokiem z cytryny, do czasu aż zgęstnieją. A później przełożyć do wysterylizowanych słoiczków i zawekować.
Konfitura truskawkowa z czarnym bzem
Marmolada truskawkowa jak u babci [przepis]
Nalewka z truskawek: prosty przepis na truskawkową nalewkę
Konfitura z truskawek - sprawdzony przepis
Dżem z truskawek i agrestu: przepis
Niskosłodzony dżem z truskawek - jak zrobić w piekarniku?
Przepis na truskawki: truskawkowy kompot z rabarbarem
Przetwory z czereśni są nieco mniej popularne niż z wiśni, ale zasada ich przygotowywania jest podobna, jak w przypadku innych owoców.
Dżem z czereśni - jak zrobić? Podajemy prosty przepis
Przetwory na zimę - przepis na kandyzowane czereśnie
Czereśnie do mięs: przepis na pikantny dodatek
Powidła z czereśni - owocowa uczta [łatwy przepis]
Przepis na konfiturę czereśniową
Nalewka z czereśni: przepis na nalewkę czereśniową
Dżem z czereśni - jak zrobić? Podajemy prosty przepis
Kompot z czereśni - przepis na 2 słoiki 0,5 l
Poziomki można zbierać w czerwcu i w lipcu. Ich smak i aromat jest niepowtarzalny. Warto zachować go na dłużej.
Poziomki: konfitura z poziomek [przepis]
Nalewka poziomkowa [ze starego zeszytu z przepisami]
Kto się wstrzyma do lipca będzie mógł z kolei liczyć na pierwsze wiśnie, maliny, jagody, brzoskwinie i śliwki. W formie dżemu świetnie sprawdzają się również lipcowe porzeczki czy agrest.
Kwiaty na czerwcowe przetwory
Doskonałe dżemy i konfitury można robić z kwitnących obficie w czerwcu i pięknie pachnących kwiatów jadalnych (lub z dodatkiem kwiatów), takich jak czarny bez, akacja/robinia (na początku czerwca), czy dzika róża.
Konfitura z płatków róży: podajemy dobry przepis
Domowa konfitura truskawkowa z dodatkiem kwiatu czarnego bzu - oryginalny przepis
Przetwory z warzyw
W czerwcu pojawiają się tez pierwsze świeże warzywa. Większość z nich można zamknąć w słoikach na zimę: botwinka, szczaw, szparagi, fasolka szparagowa. Można także przygotowywać pierwsze małosolne ogórki i sałatki z młodej kapusty do słoików.
BOTWINKA na zimę do słoików [przepis babci Krysi]
Fasolka szparagowa w zalewie pomidorowej do słoików
Jak zrobić domowe ogórki małosolne?
Kiszona młoda kapusta z marchewką: przepis na surówkę ze słoika