Czerwcowe przetwory - jakie przetwory robić w czerwcu? [ściąga]

2023-06-15 16:12

Wszyscy uwielbiamy lato i jego smaki. Aby móc smakować tę piękną porę roku nawet zimą warto wykorzystać jej owoce i zrobić przetwory, które osłodzą nam czekanie na kolejne wakacje. Jakie przetwory zrobić w czerwcu na zimę?

Czerwcowe przetwory - jakie przetwory robić w czerwcu? [ściąga]
Autor: Shutterstock Czerwcowe przetwory - jakie dżemy i konfitury warto zrobić w czerwcu?
Jak sprawnie wydrylować wiśnie lub czereśnie?

Spis treści

  1. Jakie przetwory z owoców zrobić w czerwcu
  2. Kwiaty na czerwcowe przetwory
  3. Przetwory z warzyw

Jakie przetwory z owoców zrobić w czerwcu

Pierwsze czerwcowe przetwory powstają z rabarbaru, który co prawda nie zalicza się do owoców, ale jest jak owoc traktowany, zwłaszcza, jeśli używamy go do produkcji domowych dżemów i konfitur.

Dżem z rabarbaru: 3 przepisy na przetwory z rabarbaru

Przede wszystkim w słoiku warto zamknąć truskawki, które właśnie w drugiej połowie czerwca są w swoim najlepszym wydaniu - krwistoczerwone i słodziutkie. Zrobienie dżemu z tych owoców to sprawa bardzo prosta, ale czasochłonna, bo trzeba się za niego wziąć dzień wcześniej. Truskawki czyścimy, szypułkujemy, zasypujemy cukrem i chowamy na noc do lodówki. Następnego dnia owoce wraz z sokiem trzeba gotować z cukrem i sokiem z cytryny, do czasu aż zgęstnieją. A później przełożyć do wysterylizowanych słoiczków i zawekować.

Konfitura truskawkowa z czarnym bzem

Marmolada truskawkowa jak u babci [przepis]

Nalewka z truskawek: prosty przepis na truskawkową nalewkę 

Konfitura z truskawek - sprawdzony przepis

Dżem z truskawek i agrestu: przepis

Niskosłodzony dżem z truskawek - jak zrobić w piekarniku?

Przepis na truskawki: truskawkowy kompot z rabarbarem

Dżem z truskawek i kiwi

Przetwory z czereśni są nieco mniej popularne niż z wiśni, ale zasada ich przygotowywania jest podobna, jak w przypadku innych owoców. 

Dżem z czereśni - jak zrobić? Podajemy prosty przepis

Przetwory na zimę - przepis na kandyzowane czereśnie

Czereśnie do mięs: przepis na pikantny dodatek

Powidła z czereśni - owocowa uczta [łatwy przepis]

Przepis na konfiturę czereśniową

Nalewka z czereśni: przepis na nalewkę czereśniową

Dżem z czereśni - jak zrobić? Podajemy prosty przepis

Kompot z czereśni - przepis na 2 słoiki 0,5 l

Poziomki można zbierać w czerwcu i w lipcu. Ich smak i aromat jest niepowtarzalny. Warto zachować go na dłużej.

Poziomki: konfitura z poziomek [przepis]

Nalewka poziomkowa [ze starego zeszytu z przepisami]

Kto się wstrzyma do lipca będzie mógł z kolei liczyć na pierwsze wiśnie, maliny, jagody, brzoskwinie i śliwki. W formie dżemu świetnie sprawdzają się również lipcowe porzeczki czy agrest.

Kwiaty na czerwcowe przetwory

Doskonałe dżemy i konfitury można robić z kwitnących obficie w czerwcu i pięknie pachnących kwiatów jadalnych (lub z dodatkiem kwiatów), takich jak czarny bez, akacja/robinia (na początku czerwca), czy dzika róża.

Konfitura z płatków róży: podajemy dobry przepis

Domowa konfitura truskawkowa z dodatkiem kwiatu czarnego bzu - oryginalny przepis

Przetwory z warzyw

W czerwcu pojawiają się tez pierwsze świeże warzywa. Większość z nich można zamknąć w słoikach na zimę: botwinka, szczaw, szparagi, fasolka szparagowa. Można także przygotowywać pierwsze małosolne ogórki i sałatki z młodej kapusty do słoików.

BOTWINKA na zimę do słoików [przepis babci Krysi]

Szparagi w zalewie

Fasolka szparagowa w zalewie pomidorowej do słoików

Jak zrobić domowe ogórki małosolne?

Kiszona młoda kapusta z marchewką: przepis na surówkę ze słoika

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE