Dżem z truskawek i kiwi [domowe przetwory]

2021-03-29
Dżem z truskawek i kiwi [domowe przetwory]
Autor: Shutterstock  Dżem z truskawek i kiwi [domowe przetwory]
średni
30 min
4

Domowy dżem z truskawek to standard, ale w naszym przepisie truskawki łączymy z egzotycznym kiwi. Spróbuj konfitur z truskawek i kiwi i daj się uwieść temu smakowi.

SKŁADNIKI

  • 2 kg cukru
  • 1 litr wody
  • 1 kg truskawek
  • 3 kiwi

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jak zrobić prawdziwe konfitury? Na początku z wody i cukru przygotowujemy gęsty syrop glukozowy, rozpuszczając cukier w wodzie i gotując go na małym ogniu aż zgęstnieje, a nadmiar wody odparuje.
  • Owoce myjemy, truskawki pozbawiamy szypułek, a kiwi obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.
  • Do wrzącego syropu cukrowego stopniowo dodajemy owoce w taki sposób, aby nie obniżyć temperatury. Gotujemy na małym ogniu, regularnie mieszając drewnianą szpatułką.
  • Trzeba uważać, żeby owoce się nie rozgotowały, bo wartością prawdziwej konfitury są wyczuwalne kawałeczki truskawek i kiwi. Jeśli na powierzchni pojawi się piana, delikatnie ją zdejmujemy.
  • Po odparowaniu wody z owoców konfiturę należy zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Po kilku godzinach trzeba zagotować ją jeszcze raz na kilka minut. Czynność powtórzyć 2 lub 3 razy.
  • Trudnością w przygotowaniu pysznej konfitury jest umiejętne podgrzewanie jej w taki sposób, aby nic się nie przypaliło. Na koniec gorącą konfiturę zamykamy w małych słoiczkach i ustawiamy je do góry dnem. Tak przygotowane przetwory, zamknięte już w szkle będą cieszyły smakiem w czasie długich, zimowych miesięcy.