Konfitura z truskawek - sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Podsuwamy sprawdzony przepis na domową konfiturę truskawkową z wanilią i podpowiadamy, jak krok po kroku zrobić dżem truskawkowy własnej roboty. Domowa konfitura z truskawek zrobiona według tej receptury będzie lepsza niże ze sklepu!
SKŁADNIKI
- 1 kg truskawek
- 80 dag cukru
- 2 laski wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Truskawki umieścić na sicie i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Dobrze osączyć.
- Z suchych owoców usunąć szypułki. Większe owoce pokroić na połówki. Wszystkie truskawki przełożyć do rondla, zasypać cukrem i odstawić na noc, aby puściły sok.
- Następnego dnia truskawki zagotować. Odstawić na 12 godzin.
- Następnego dnia odlać sok i gotować go na małym ogniu ok. 40 min.
- Do soku dodać truskawki oraz laski wanilii. Gotować jeszcze 10 min.
- Gorącą konfiturę przełożyć do czystych, wysterylizowanychi suchych słoiczków, szczelnie zakręcić. Odstawić słoiki do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
- Jeśli chcemy konfiturę z truskawek przechowywać dłużej, słoiki pasteryzujemy.
Dżem truskawkowy.