Fasolka szparagowa w zalewie pomidorowej do słoików

Fasolka szparagowa w zalewie pomidorowej do słoików

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Fasolka szparagowa w zalewie pomidorowej to smaczny dodatek do obiadu - na ciepło lub na zimno.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sposób na zamknięcie letniego smaku fasolki i świeżych pomidorów. Fasolka szparagowa w zalewie pomidorowej może być źródłem witamin w zimnych miesiącach - w postaci ciepłego dodatku do obiadu, zimnej przekąski lub... bazy do zupy warzywnej. Podajemy sprawdzony przepis na szparagówkę w pomidorach.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Fasolkę umyć i obgotować w dużej ilości osolonej wody ok 10 min. Następnie odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.

  • Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i dusić na niewielkim gazie aż się rozpadną, przetrzeć przez sito lub zblendować, posolić do smaku.

  • Gorącym przecierem napełnić czyste słoiki do wysokości 1/3 ich wysokości. Włożyć do przecieru fasolkę i dokładnie zamknąć słoje. Pasteryzować ok. 30 min.

Ocena: 3,4