Fasolka szparagowa w cieście: przepis na smażoną fasolkę w puszystej panierce

Fasolka szparagowa w cieście: przepis na smażoną fasolkę w puszystej panierce

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste strączki w puszystym cieście - idealna przekąska

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Fasolka szparagowa w cieście naleśnikowym smażona w głębokim tłuszczu to zaskakująco pyszna przekąska. Do tego łatwa w przygotowaniu. Jest w niej wszystko to, co lubimy najbardziej. Soczyste strączki fasolki zanurzone w puszystym cieście o wyrazistym smaku nabierają zupełnie innego znaczenia. To świetny pomysł na przekąskę na letnie przyjęcie. Jeśli podacie ją z  sosami jogurtowym i ostrym pomidorowym będzie idealnie pasować do szklanki chłodnego piwa w gronie przyjaciół. 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Fasolkę przebrać, obciąć końce, usunąć łyko. 

  • Fasolkę ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić i odstawić.

  • Z mąki, jajka i mleka przygotować ciasto naleśnikowe. Dodać starty parmezan, paprykę i czosnek, posolić i popieprzyć. 

  • Rozgrzać olej. Fasolkę panierować w mące, a następnie zanurzać w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu. 

  • Zrumienioną fasolkę wyłowić z tłuszczu, odsączyć na bibule lub papierowym ręczniku.

  • Podawać z jogurtowym lub pomidorowym sosem.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3