Frytki z żółtej fasolki w panierce z krakersów: przepis

2021-03-29
Frytki z żółtej fasolki w panierce z krakersów: przepis
Autor: pixabay.com Oszukane frytki z fasolki szparagowej.
łatwy
30 min
4

Chrupiące pieczone frytki z żółtej fasolki w panierce z krakersów to przepis z książki Marii Banach "Strączki". Te oszukane frytki doskonale sprawdzą się jako przekąska, albo zamiennik tradycyjnych frytek w diecie niejadka. Spełniają wszystkie wymogi, które powinny mieć frytki: są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz oraz mają piękny, żółty kolor. Sprawdź, jak je przygotować.

Polecamy też:

Smażona zielona fasolka szparagowa z orzechami ziemnymi

Fasolka szparagowa duszona z pomidorami

Orzechowa fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa po grecku - fasolka nieco inaczej

Fasolka szparagowa z sezamem i sosem sojowym

Fasolka szparagowa w cieście: przepis na smażoną fasolkę w puszystej panierce

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić do niej fasolkę na 2 minuty, odcedzić i wystudzić.
  • Jajko wbić do miseczki, dodać paprykę oraz sól i pieprz do smaku, a następnie widelcem połączyć wszystkie składniki.
  • Krakersy umieścić w malakserze i zmiksować na pył. Przełożyć do drugiej miseczki.
  • Fasolki osuszyć, każdą zamoczyć najpierw w jajku, a potem obtoczyć w krakersach.
  • Tak przygotowane fasolki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec w 180 stopniach przez 10-15 minut.
  • Podawać na ciepło jako samodzielne danie, albo jako dodatek do mięs.