Fasolka szparagowa z sezamem i sosem sojowym: jak zrobić?

Fasolka szparagowa z sezamem i sosem sojowym: jak zrobić?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Fasolka szparagowa z sezamem i sosem sojowym to pyszny dodatek do mięsa lub danie samodzielne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Na naszych stołach najczęściej fasolka szparagowa podawana jest z tartą bułką zasmażaną na masełku. Warto jednak czasami zapomnieć o tradycyjnym przygotowaniu dania i spróbować czegoś nowego. Szczególnie, że wybornie smakuje! Podajemy przepis na fasolkę szparagową z sezamem.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sos sojowy wymieszać z olejem sezamowym i czosnkiem. Sezam zrumienić na suchej teflonowej patelni.

  • Zagotować w garnku osoloną wodę. Wrzucić do niego fasolkę szparagową i gotować ją przez 2-3 minuty. Odcedzić i podstawić na kilkanaście sekund pod strumień z zimną wodą. Odcedzić.

  • Wrzucić do miski, dodać pokrojone pomidorki. Zalać przygotowanym wcześniej sosem. Na wierzch posypać zrumienionym sezamem.

  • Sałatkę można spożywać z pieczonym lub grillowanym mięsem lub rybą oraz jako samodzielne danie.

Ocena: 2,3