Ryż z kurczakiem w pomidorowym sosie - przepis na oszukane, szybkie risotto
Fasolka szparagowa z sezamem i sosem sojowym: jak zrobić?

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Fasolka szparagowa z sezamem i sosem sojowym to pyszny dodatek do mięsa lub danie samodzielne.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB
Na naszych stołach najczęściej fasolka szparagowa podawana jest z tartą bułką zasmażaną na masełku. Warto jednak czasami zapomnieć o tradycyjnym przygotowaniu dania i spróbować czegoś nowego. Szczególnie, że wybornie smakuje! Podajemy przepis na fasolkę szparagową z sezamem.
Składniki
50 dkg fasolki szparagowej z obciętymi końcówkami
15 pomidorów koktajlowych przekrojonych na pół
2 łyżki sosu sojowego
1 niepełna łyżka oleju sezamowego
1 ząbek wyciśniętego czosnku
3 łyżki sezamu
Przygotowanie krok po kroku:
Sos sojowy wymieszać z olejem sezamowym i czosnkiem. Sezam zrumienić na suchej teflonowej patelni.
Zagotować w garnku osoloną wodę. Wrzucić do niego fasolkę szparagową i gotować ją przez 2-3 minuty. Odcedzić i podstawić na kilkanaście sekund pod strumień z zimną wodą. Odcedzić.
Wrzucić do miski, dodać pokrojone pomidorki. Zalać przygotowanym wcześniej sosem. Na wierzch posypać zrumienionym sezamem.
Sałatkę można spożywać z pieczonym lub grillowanym mięsem lub rybą oraz jako samodzielne danie.
Polecamy również:
Nietypowe dania z fasolką szparagową
Smażona zielona fasolka szparagowa z orzechami ziemnymi