Jarzynka na ciepło do obiadu: TOP 12 przepisów
Jarzynka na ciepło, czyli warzywny lub grzybowy dodatek do obiadu to podstawa! Szczególnie w chłodniejszej porze roku. Ciepły dodatek do dania głównego to dzisiaj najczęściej spora porcja warzyw, zgodnie z zaleceniami dietetyków. Dlatego nie oszczędzajcie i smażcie, duście, pieczcie jarzynki na ciepło do obiadu!
Zobacz GALERIĘ 12 sprawdzonych przepisów na jarzynkę do obiadu
Klikaj w prawo i częstuj się!
Buraczki zasmażane - jarzynka na ciepło
Buraczki zasmażane to jarzynka tradycyjnie podawana do pieczonych mięs, szczególnie zaś do kaczki i królika w śmietanie. Buraczki zasmażane łatwo jest przyrządzić. Lubią je prawie wszyscy, a na dodatek warto pamiętać, że jedzenie buraków w każdej postaci jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia! Wypróbuj przepis na obłędny dodatek do obiadu >>>BURACZKI ZASMAŻANE
Marchewka z groszkiem zasmażana
Marchewka z zielonym groszkiem zasmażana to ulubiona jarzyna na ciepło Polaków. Marchewka z groszkiem o subtelnym maślanym smaku doskonale pasuje do mielonych kotletów. Uwielbiają ją dzieci i dorośli. Jest prosta w przygotowaniu. Używając mrożonej mieszanki marchewki z groszkiem lub pasteryzowanej ze słoika zrobisz ją jeszcze szybciej. Spróbuj przygotować ten pyszny dodatek według przepisu na >>>MARCHEWKĘ Z GROSZKIEM ZASMAŻANĄ
Tradycyjna zasmażana kapusta kiszona
Tradycyjna zasmażana kapusta kiszona to podstawa naszego polskiego menu. I nieważne, że ten przysmak przywędrował do nas w XVIII w. z Niemiec. Zasmażana kapusta kiszona jest pysznym dodatkiem prawie do wszystkiego. Tak, kapusta kiszona pasuje do wieprzowiny, kiełbasy, makaronu, ziemniaków, kopytek itp. Wypróbuj babciny przepis, który można dowolnie modyfikować, na >>>KAPUSTĘ KISZONĄ ZASMAŻANĄ
Duszony szpinak z czosnkiem
Szpinak duszony z czosnkiem to lekkie i zdrowe danie, idealne dla odchudzających się. Można potraktować je jako samodzielną przekąskę albo dodatek do ryb czy mięs. Przygotowanie duszonego szpinaku jest łatwe zarówno ze świeżym, jak i mrożonym szpinakiem. Koniecznie wypróbuj przepisna na nieskomplikowaną jarzynkę na ciepło >>>DUSZONY SZPINAK Z CZOSNKIEM
Aromatyczne pieczarki smażone z cebulką
Aromatyczne pieczarki smażone z cebulką to idealny ciepły dodatek do kotletów schabowych czy mielonych, świetnie smakuje z nimi także pieczony kurczak. Przepysznie podkręcą smak kopytek, a także doskonale pasują do makaronu. Sekretem tego dania jest to, że pieczarki mają się usmażyć, a nie udusić, dlatego potrzebują sporego ognia i naszej uwagi. Spróbuj przygotować na ciepło >>>PIECZARKI SMAŻONE Z CEBULKĄ
Pieczone buraczki
Pieczone buraki to doskonały dodatek do obiadu - można je jeść na ciepło, na zimno, same lub z dodatkami, np. serem feta. Pieczone buraki zachowuję więcej wartości niż buraczki gotowane, mają też bardziej skondensowany, wyrazisty smak. Nie lubisz stać przy kuchni? Ten przepis jest dla Ciebie. Spróbuj upiec według przepisu >>>PIECZONE BURACZKI DO OBIADU
Marchewka duszona w śmietance
Aksamitna marchewka ze śmietanką to prosty pomysł na jarzynkę na ciepło do obiadu. Łatwa do przygotowania i niedroga marchewka to bardzo zdrowe warzywo. Pamiętajmy, że do surówek czy ciepłych jarzynek z marchewki zawsze dodać odrobinę tłuszczu - najcenniejsza w marchewce witamina A rozpuszcza się w tłuszczach i w tej postaci jest przyswajalna dla ludzi. Wypróbuj łatwy przepis na >>>MARCHEWKĘ DUSZONĄ W ŚMIETANCE
Kapusta na ciepło z miodem i musztardą
Kapusta na ciepło to pyszna jarzynka do wieprzowiny i nie tylko. Można ją także zjeść jako danie samodzielne ze świeżym chlebem pełnoziarnistym. Przyrządzenie takiej ciepłej jarzynki jest banalnie proste. Piekarnik wszystko zrobi za Ciebie. I to jest po prostu pyszne! Koniecznie spróbuj przygotować jarzynkę na ciepło według przepisu na >>>KAPUSTA NA CIEPŁO Z MIODEM I MUSZTARDĄ
Glazurowana marchewka z pomarańczami
Glazurowana marchewka z pomarańczami może stanowić pyszną jarzynę na ciepło dla dorosłego i dziecka lub posłużyć jako dodatek do dania głównego. Glazurowana brzmi niepokojąco, ale to tak naprawdę marchewka duszona z masłem i cukrem lub miodem. Połączenie tłuszczu i cukru oblepia kawałki marchewki niczym glazura. Taka marchewka apetycznie lśni. Idealna do dań z drobiu. Koniecznie spróbuj przepis na >>>GLAZUROWANĄ MARCHEWKĘ Z POMARAŃCZAMI
Duszona słodka kapusta z jabłkiem i cebulą
Duszona kapusta z jabłkiem i cebulą to doskonały dodatek do obiadu ze świeżej kapusty. Dodatek jabłka i musztardy gruboziarnistej nadaje jesiennej kapuście kwaskowy smak, tak lubiany przez nas wszystkich. Duszona kapusta doskonale pasuje zarówno do dań jarskich, jak i mięsnych. Wybór należy do Ciebie! Wypróbuj ten łatwy przepis na >>>DUSZONĄ SŁODKĄ KAPUSTĘ Z JABŁKIEM I CEBULĄ
Czerwona kapusta duszona z jabłkiem
A jeśli już wspomnieliśmy o duszonej słodkiej kapuście, to nie możemy zapomnieć o czerwonej kapuście! Czerwona kapusta uduszona z jabłkiem to pyszny dodatek do gęsi lub kaczki. To także dobre źródło potasu i cynku, a także witamin z grupy B oraz witaminy C i E. Kwaskowata, aromatyczna kapusta będzie smakowała wszystkim domownikom. Pieczesz kaczkę lub gęś? Koniecznie przygotuj jarzynkę według przepisu na >>>CZERWONĄ KAPUSTĘ DUSZONĄ Z JABŁKIEM
Pieczarki duszone z czerwoną cebulą w winie
Prosta, niby banalna jarzynka, która niesie ze za sobą rewelacyjne wrażenia. Świetnie smakuje z pieczonym indykiem, polubi się tez z kurczakiem. Idealna jarzynka do obiadu. Wypróbuj koniecznie przepis na >>>PIECZARKI DUSZONE W WINIE