Buraczki zasmażane - przepis na tradycyjne domowe buraczki

2021-11-08
Buraczki zasmażane: przepis. Tradycyjne domowe buraczki
Autor: Shutterstock Buraczki zasmażane to klasyczne danie polskiej kuchni.
łatwy
25 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Buraczki zasmażane to jarzynka tradycyjnie podawana do pieczonych mięs, szczególnie zaś do kaczki i królika w śmietanie. Buraczki zasmażane łatwo jest przyrządzić. Lubią je prawie wszyscy, a na dodatek warto pamiętać, że jedzenie buraków w każdej postaci jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia!

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg buraków
  • sok z połówki dużej cytryny lub łyżka octu winnego
  • 2-3 łyżki masła
  • czubata łyżka mąki
  • sól i ew. cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraczki umyj i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Jeśli chcesz sobie ułatwić życie i nie musieć dolewać wody do gotujących się buraków - możesz je owinąć folią i upiec w piekarniku. Tak przygotowane buraki zachowają nieco więcej składników odżywczych.
  • Wystudzone buraczki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce - do wyboru masz mniejsze lub większe oczka - jeśli nie lubisz papkowatej konsystencji - wybierz oczka większe.
  • W rondelku lub na patelni rozgrzej masło, dodaj do niego mąkę i zrób zasmażkę. Do zasmażki dodaj  starte buraczki. wymieszaj.
  • Dopraw buraki  sokiem z cytryny lub winnym octem, dosól - zwłaszcza jeśli były pieczone, a nie gotowane.
Beszamel - Buraki

Buraczki zasmażane można dodatkowo połączyć ze startym jabłkiem albo ze startą lub drobno posiekaną cebulą. Warto te dodatki przesmażyć na maśle. Można przygotować buraczki tylko z jabłkiem albo tylko z cebulą, można do nich dodać też oba składniki jednocześnie.

Do czego podać zasmażane buraczki?

Buraczki tradycyjnie podaje się do kaczki, zająca i królika.

Kaczka pieczona z nadzieniem  

Zając w śmietanie   

Królik duszony w occie balsamicznym

Zasmażane buraczki doskonale smakują również z mielonymi kotletami wieprzowymi:

Najlepsze kotlety mielone: chrupiące z wierzchu, soczyste w środku

Jarzynka na ciepło

Gotowane warzywa są lżej strawne, dlatego warto po nie sięgać częściej. Oto kilka specjalnie wybranych przepisów na ciepłą jarzynkę nawiązujące polskiej kuchni domowej:

Marchewka z groszkiem zasmażana

Młoda kapusta zasamażana

Kapusta pekińska z groszkiem w stylu curry

Modra kapusta: przepis kuchni śląskiej na popularną jarzynkę

Galeria: Buraki w słoikach na zimę - wasze ulubione przepisy