To najlepszy sos do surówki z kapusty pekińskiej. Zrobisz go w 3 minuty
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówki z kapusty pekińskiej są pyszne, łatwe i szybkie. Świetnie komponują się z daniami mięsnymi i potrawami wegetariańskimi. Smak surówki z kapusty pekińskiej warto podkręcić oryginalnym sosem, dzięki któremu będzie jeszcze lepsza. Przyrządzony według tego przepisu sos zupełnie zmienia smak domowej surówki. Jaki więc sos do surówki z pekinki pasuje najlepiej? Przygotujcie go według tego prostego przepisu.
Co dać do surówki z kapusty pekińskiej?
Przyrządzona według tego sprawdzonego przepisu surówka składa się tylko z dwóch składników. Są to pyszne, chrupiące i pełne zdrowia warzywa. Surówkę robi się z kapusty pekińskiej i marchewki. Sekretem surówki jest jednak sos. Wykorzystuje się do niego proste i niedrogie składniki, które wiele osób zawsze ma w domu. Idealnie się ze sobą komponują i świetnie łączą warzywa w tej wyśmienitej surówce.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić doskonały sos do surówki z kapusty pekińskiej? Wystarczy połączyć kilka produktów, aby szybko zrobić ten pyszny dodatek do surówki.
- jogurt grecki
- musztarda francuska
- sok z cytryny
- miód
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić sos do surówki z kapusty pekińskiej?
Przygotowanie surówki z kapusty pekińskiej wzbogaconej obłędnym sosem nie jest skomplikowane. To prosty przepis na smaczny dodatek do obiadu. Przygotowanie surówki i sosu jest błyskawiczne. Można ją więc zrobić nawet w ostatniej chwili tuż przed podaniem dania głównego.
Jak więc zrobić chrupiącą surówkę z kapusty pekińskiej z wyśmienitym sosem? To prosty przepis, który zawsze się udaje.
- 1. krok – przygotowanie sosu do surówki
- 2. krok – poszatkowanie kapusty pekińskiej i starcie na tarce marchewki
- 3. krok – połączenie warzyw z sosem
Jak podawać surówkę z kapusty pekińskiej?
Przyrządzona według tego przepisu pyszna surówka z kapusty pekińskiej, której smak podkręca wyśmienity sos, to idealne uzupełnienie dań obiadowych. Surówka sprawi, że obiad będzie kompletny. Świetnie łączy się z kotletami mielonymi czy schabowymi. Uświetni wegetariańskie zapiekanki i wegańskie burgery. Surówkę z kapusty pekińskiej można serwować do domowego fast foodu i potraw pieczonych na grillu.
Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że surówkę z kapusty pekińskiej można jeść na diecie odchudzającej. Surówka jest nie tylko pyszna, ale i lekka. Do sosu nie dodaje się majonezu, więc wartość kaloryczna nie jest wysoka.
SKŁADNIKI
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 1 marchewka
sos:- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 czubata łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki przełożyć jogurt grecki. Dodać musztardę i miód. Wlać sok z cytryny i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Kapustę pekińską poszatkować i przełożyć do miski. Dodać startą na tarce marchewkę. Wymieszać.
- Wlać sos i dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut.
- Podawać jako dodatek do obiadu, potraw wegetariańskich i z grilla.