To najlepszy sos do surówki z kapusty pekińskiej. Zrobisz go w 3 minuty

surówka z kapusty pekińskiej
Autor: Shutterstock Do surówki z kapusty pekińskiej dodaj ten sos. Zrobisz go z 4 składników i 2 przypraw.
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówki z kapusty pekińskiej są pyszne, łatwe i szybkie. Świetnie komponują się z daniami mięsnymi i potrawami wegetariańskimi. Smak surówki z kapusty pekińskiej warto podkręcić oryginalnym sosem, dzięki któremu będzie jeszcze lepsza. Przyrządzony według tego przepisu sos zupełnie zmienia smak domowej surówki. Jaki więc sos do surówki z pekinki pasuje najlepiej? Przygotujcie go według tego prostego przepisu.

Co dać do surówki z kapusty pekińskiej?

Przyrządzona według tego sprawdzonego przepisu surówka składa się tylko z dwóch składników. Są to pyszne, chrupiące i pełne zdrowia warzywa. Surówkę robi się z kapusty pekińskiej i marchewki. Sekretem surówki jest jednak sos. Wykorzystuje się do niego proste i niedrogie składniki, które wiele osób zawsze ma w domu. Idealnie się ze sobą komponują i świetnie łączą warzywa w tej wyśmienitej surówce.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić doskonały sos do surówki z kapusty pekińskiej? Wystarczy połączyć kilka produktów, aby szybko zrobić ten pyszny dodatek do surówki.

  • jogurt grecki
  • musztarda francuska
  • sok z cytryny
  • miód
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić sos do surówki z kapusty pekińskiej?

Przygotowanie surówki z kapusty pekińskiej wzbogaconej obłędnym sosem nie jest skomplikowane. To prosty przepis na smaczny dodatek do obiadu. Przygotowanie surówki i sosu jest błyskawiczne. Można ją więc zrobić nawet w ostatniej chwili tuż przed podaniem dania głównego.

Jak więc zrobić chrupiącą surówkę z kapusty pekińskiej z wyśmienitym sosem? To prosty przepis, który zawsze się udaje.

  • 1. krok – przygotowanie sosu do surówki
  • 2. krok – poszatkowanie kapusty pekińskiej i starcie na tarce marchewki
  • 3. krok – połączenie warzyw z sosem

Jak podawać surówkę z kapusty pekińskiej?

Przyrządzona według tego przepisu pyszna surówka z kapusty pekińskiej, której smak podkręca wyśmienity sos, to idealne uzupełnienie dań obiadowych. Surówka sprawi, że obiad będzie kompletny. Świetnie łączy się z kotletami mielonymi czy schabowymi. Uświetni wegetariańskie zapiekanki i wegańskie burgery. Surówkę z kapusty pekińskiej można serwować do domowego fast foodu i potraw pieczonych na grillu.

Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że surówkę z kapusty pekińskiej można jeść na diecie odchudzającej. Surówka jest nie tylko pyszna, ale i lekka. Do sosu nie dodaje się majonezu, więc wartość kaloryczna nie jest wysoka.

SKŁADNIKI

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka

  • sos:
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 czubata łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki przełożyć jogurt grecki. Dodać musztardę i miód. Wlać sok z cytryny i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Kapustę pekińską poszatkować i przełożyć do miski. Dodać startą na tarce marchewkę. Wymieszać.
  • Wlać sos i dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut.
  • Podawać jako dodatek do obiadu, potraw wegetariańskich i z grilla.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej