Najlepsza surówka z młodej kapusty. Przepis babci na pyszny dodatek do obiadu

surówka z młodej kapusty i marchewki
Autor: Shutterstock Poszatkuj i wymieszaj z tymi składnikami. Chrupiąca surówka z młodej kapusty to pyszny dodatek do obiadu.
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jak zrobić pyszną surówkę z młodej kapusty? Przygotowanie takiego dodatku do obiadu nie jest trudne. Chrupiącą surówkę z młodej kapusty i marchewki robi się błyskawicznie. Jest nie tylko wyjątkowo dobra, ale i bogata w witaminy, minerały i składniki odżywcze. Zobaczcie, jak robi się najlepszą surówkę z młodej kapusty i marchewki, która uświetni niejeden obiad.

Co dodać do surówki z młodej kapusty?

W tym sprawdzonym babcinym przepisie na wyborną kapuścianą surówkę wykorzystuje się składniki, które teraz bez trudu można kupić w wielu sklepach i na bazarkach. To surówka sezonowa, ponieważ główny składnik jest dostępny tylko od maja do sierpnia.

Jakie składniki są więc potrzebne, aby przyrządzić błyskawiczną surówkę do obiadu? Lista składników obejmuje warzywa, świeże zioła i przyprawy. Znalazły się na niej takie produkty jak:

  • młoda kapusta
  • jabłko
  • marchewka
  • świeże zioła – szczypiorek, koperek, natka pietruszki
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, cukier
  • olej

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty do obiadu?

Przepis na pyszną i przyjemnie chrupiącą surówkę z młodej kapusty i marchewki jest banalnie prosty. Przygotowanie jest też mega szybkie. Wystarczy pokroić składniki i wymieszać je z przyprawami i olejem. Surówka z młodej kapusty wzbogacona marchewką i jabłkiem jest gotowa w kilka minut.

Jak więc zrobić pyszną i pełną zdrowia surówkę z młodej kapusty i marchewki? Przepis został podzielony na poszczególne kroki.

  • 1. krok – poszatkowanie młodej kapusty
  • 2. krok – wymieszanie młodej kapusty ze startą marchewką i jabłkiem oraz posiekanymi świeżymi ziołami
  • 3. krok – doprawienie surówki i dokładne wymieszanie składników

Jak podawać surówkę z młodej kapusty i marchewki?

Przepis na chrupiącą surówkę, w której główną rolę gra młoda kapusta, jest uniwersalny i pasuje do każdego dania obiadowego. Warto go zapisać, ponieważ w sezonie na to młode warzywo, często się do niego wraca. Surówka z młodej kapusty i marchewki doskonale komponuje się z potrawami mięsnymi. Można podać ją do kotletów mielonych i schabowych. Pasuje do dań z grilla i domowego fast foodu. Surówka przyrządzona z młodej kapusty i marchewki pasuje także do obiadów wegetariańskich i wegańskich.

SKŁADNIKI

  • 1/2 młodej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Młodą kapustę poszatkować i przełożyć do miski.
  • Marchewkę i jabłko obrać, a następnie zetrzeć na tarce. Dodać do młodej kapusty.
  • Dodać posiekany szczypiorek, koperek i natkę pietruszki. Wymieszać.
  • Wlać olej i doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Dokładnie wymieszać.
  • Podawać od razu jako dodatek do obiadu.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej