Najlepsza surówka z młodej kapusty. Przepis babci na pyszny dodatek do obiadu
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jak zrobić pyszną surówkę z młodej kapusty? Przygotowanie takiego dodatku do obiadu nie jest trudne. Chrupiącą surówkę z młodej kapusty i marchewki robi się błyskawicznie. Jest nie tylko wyjątkowo dobra, ale i bogata w witaminy, minerały i składniki odżywcze. Zobaczcie, jak robi się najlepszą surówkę z młodej kapusty i marchewki, która uświetni niejeden obiad.
Co dodać do surówki z młodej kapusty?
W tym sprawdzonym babcinym przepisie na wyborną kapuścianą surówkę wykorzystuje się składniki, które teraz bez trudu można kupić w wielu sklepach i na bazarkach. To surówka sezonowa, ponieważ główny składnik jest dostępny tylko od maja do sierpnia.
Jakie składniki są więc potrzebne, aby przyrządzić błyskawiczną surówkę do obiadu? Lista składników obejmuje warzywa, świeże zioła i przyprawy. Znalazły się na niej takie produkty jak:
- młoda kapusta
- jabłko
- marchewka
- świeże zioła – szczypiorek, koperek, natka pietruszki
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, cukier
- olej
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty do obiadu?
Przepis na pyszną i przyjemnie chrupiącą surówkę z młodej kapusty i marchewki jest banalnie prosty. Przygotowanie jest też mega szybkie. Wystarczy pokroić składniki i wymieszać je z przyprawami i olejem. Surówka z młodej kapusty wzbogacona marchewką i jabłkiem jest gotowa w kilka minut.
Jak więc zrobić pyszną i pełną zdrowia surówkę z młodej kapusty i marchewki? Przepis został podzielony na poszczególne kroki.
- 1. krok – poszatkowanie młodej kapusty
- 2. krok – wymieszanie młodej kapusty ze startą marchewką i jabłkiem oraz posiekanymi świeżymi ziołami
- 3. krok – doprawienie surówki i dokładne wymieszanie składników
Jak podawać surówkę z młodej kapusty i marchewki?
Przepis na chrupiącą surówkę, w której główną rolę gra młoda kapusta, jest uniwersalny i pasuje do każdego dania obiadowego. Warto go zapisać, ponieważ w sezonie na to młode warzywo, często się do niego wraca. Surówka z młodej kapusty i marchewki doskonale komponuje się z potrawami mięsnymi. Można podać ją do kotletów mielonych i schabowych. Pasuje do dań z grilla i domowego fast foodu. Surówka przyrządzona z młodej kapusty i marchewki pasuje także do obiadów wegetariańskich i wegańskich.
SKŁADNIKI
- 1/2 młodej kapusty
- 1 marchew
- 1 jabłko
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Młodą kapustę poszatkować i przełożyć do miski.
- Marchewkę i jabłko obrać, a następnie zetrzeć na tarce. Dodać do młodej kapusty.
- Dodać posiekany szczypiorek, koperek i natkę pietruszki. Wymieszać.
- Wlać olej i doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Dokładnie wymieszać.
- Podawać od razu jako dodatek do obiadu.