Ziemniaki wymieszaj z jajkami i sekretnym sosem. Turecka sałatka smakuje nieziemsko
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jeśli lubicie odkrywać przepisy z różnych części świata, wypróbujcie prosty przepis na pyszną turecką sałatkę ziemniaczaną. Przygotowanie jest szybkie i nieskomplikowane, a efekt smakowy przerasta najśmielsze oczekiwania. Świetnie smakuje samodzielnie i doskonale komponuje się z daniami z grilla. Zobaczcie, jak zrobić tę pełną pysznych składników turecką sałatkę ziemniaczaną.
Z tego zrobić turecką sałatkę ziemniaczaną?
Sałatka ziemniaczana przyrządzona według przepisu, który pochodzi ze słonecznej Turcji, jest pełna smaku i aromatu. Do jej przygotowania wykorzystuje się proste składniki, które bez trudu można kupić przez cały rok w wielu sklepach spożywczych i na bazarkach. Wszystkie składniki pysznie się ze sobą komponują, a dodatkowego smaku nadaje oryginalny sos.
Co dodać do sałatki ziemniaczanej? Aby przygotować smakowitą sałatkę według tureckiego przepisu, należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:
- ugotowane ziemniaki
- jajka na twardo
- jabłka
- orzechy włoskie
- składniki do sosu – majonez, białe wytrawne wino, szczypiorek, sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić turecką sałatkę ziemniaczaną?
Turecki przepis na pełną smakowitych składników i chrupiących orzechów włoskich sałatkę ziemniaczaną jest bardzo łatwy. Trzeba tylko pamiętać, aby ziemniaki i jajka ugotować wcześniej i odstawić je do ostygnięcia. Można też wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia, oraz namiar jajek ze śniadania.
Jak więc przygotować miseczkę pysznej i aromatycznej sałatki ziemniaczanej po turecku? Przepis składa się z kilku bardzo łatwych i szybkich kroków.
- 1. krok – uprażenie orzechów włoskich na patelni
- 2. krok – przygotowanie sosu majonezowego
- 3. krok – pokrojenie składników i wymieszanie ich z sosem
Jak podawać turecką sałatkę ziemniaczaną?
Pełna smaku sałatka z ziemniaków przygotowana według przepisu pochodzącego z Turcji jest uniwersalna. Pasuje na każdą okazję i zawsze dobrze smakuje. Sprawdzi się jako samodzielne danie na przykład na kolację. Porcję można zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą na wynos. To pomysł na ciekawą przekąskę na imprezę. Turecka sałatka ziemniaczana wzbogacona prażonymi orzechami włoskimi świetnie łączy się z potrawami z grilla.
SKŁADNIKI
- 5 ugotowanych ziemniaków
- 200 g posiekanych orzechów włoskich
- 2 jabłka
- 2 jajka ugotowane na twardo
- sos:
- 50 ml wytrawnego białego wina
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni. Odstawić do ostygnięcia.
- Przygotować sos. Majonez wymieszać z białym winem i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
- Ugotowane ziemniaki i obrane jabłka pokroić w kostkę. Przełożyć do miski.
- Dodać pokrojone w kostkę w jajka i orzechy włoskie. Wymieszać.
- Wlać sos i dokładnie wymieszać.
- Podawać na kolację, jako przekąskę, do dań z grilla i jako jedzenie na wynos.