Ziemniaki wymieszaj z jajkami i sekretnym sosem. Turecka sałatka smakuje nieziemsko

turecka sałatka ziemniaczana
Autor: Shutterstock Jest idealna na imprezę, na grilla i nie tylko. Turecka sałatka ziemniaczana oczaruje każdego.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Jeśli lubicie odkrywać przepisy z różnych części świata, wypróbujcie prosty przepis na pyszną turecką sałatkę ziemniaczaną. Przygotowanie jest szybkie i nieskomplikowane, a efekt smakowy przerasta najśmielsze oczekiwania. Świetnie smakuje samodzielnie i doskonale komponuje się z daniami z grilla. Zobaczcie, jak zrobić tę pełną pysznych składników turecką sałatkę ziemniaczaną.

Z tego zrobić turecką sałatkę ziemniaczaną?

Sałatka ziemniaczana przyrządzona według przepisu, który pochodzi ze słonecznej Turcji, jest pełna smaku i aromatu. Do jej przygotowania wykorzystuje się proste składniki, które bez trudu można kupić przez cały rok w wielu sklepach spożywczych i na bazarkach. Wszystkie składniki pysznie się ze sobą komponują, a dodatkowego smaku nadaje oryginalny sos.

Co dodać do sałatki ziemniaczanej? Aby przygotować smakowitą sałatkę według tureckiego przepisu, należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:

  • ugotowane ziemniaki
  • jajka na twardo
  • jabłka
  • orzechy włoskie
  • składniki do sosu – majonez, białe wytrawne wino, szczypiorek, sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić turecką sałatkę ziemniaczaną?

Turecki przepis na pełną smakowitych składników i chrupiących orzechów włoskich sałatkę ziemniaczaną jest bardzo łatwy. Trzeba tylko pamiętać, aby ziemniaki i jajka ugotować wcześniej i odstawić je do ostygnięcia. Można też wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia, oraz namiar jajek ze śniadania.

Jak więc przygotować miseczkę pysznej i aromatycznej sałatki ziemniaczanej po turecku? Przepis składa się z kilku bardzo łatwych i szybkich kroków.

  • 1. krok – uprażenie orzechów włoskich na patelni
  • 2. krok – przygotowanie sosu majonezowego
  • 3. krok – pokrojenie składników i wymieszanie ich z sosem

Jak podawać turecką sałatkę ziemniaczaną?

Pełna smaku sałatka z ziemniaków przygotowana według przepisu pochodzącego z Turcji jest uniwersalna. Pasuje na każdą okazję i zawsze dobrze smakuje. Sprawdzi się jako samodzielne danie na przykład na kolację. Porcję można zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą na wynos. To pomysł na ciekawą przekąskę na imprezę. Turecka sałatka ziemniaczana wzbogacona prażonymi orzechami włoskimi świetnie łączy się z potrawami z grilla.

SKŁADNIKI

  • 5 ugotowanych ziemniaków
  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 jabłka
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sos:
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni. Odstawić do ostygnięcia.
  • Przygotować sos. Majonez wymieszać z białym winem i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
  • Ugotowane ziemniaki i obrane jabłka pokroić w kostkę. Przełożyć do miski.
  • Dodać pokrojone w kostkę w jajka i orzechy włoskie. Wymieszać.
  • Wlać sos i dokładnie wymieszać.
  • Podawać na kolację, jako przekąskę, do dań z grilla i jako jedzenie na wynos.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej