Dania z ugotowanych ziemniaków pozwalają nie tylko wykorzystać nadmiar, który nam został na przykład z obiadu poprzedniego dnia. To także sposób na przygotowanie smacznych, sycących dań za grosze.
Ziemniaki są pożywne, zdrowe, łatwo dostępne i niedrogie. Większość dodatków do nich, zawartych w przepisach umieszczonych w galerii, także bez trudu kupimy w każdym markecie albo znajdziemy w lodówce czy ogródku.
Gdy mamy ziemniaki w całości lub kawałkach - najprostszym sposobem na ich wykorzystanie jest odsmażanie ich lub zapieczenie w piekarniku. Jednak nie zawsze pasują nam do dań zaplanowanych na kolejny dzień.
Z ugotowanych i utłuczonych na puree ziemniaków zawsze możemy przygotować kopytka lub gnocchi - ich włoski odpowiednik - lecz warto urozmaicać jadłospis i nie koncentrować się wyłącznie na znanych daniach, choćby najlepszych.
Jeśli nie masz wczorajszych ziemniaków - także możesz sięgnąć po przedstawiane przez nas dania - po prostu je ugotuj!