Nioki: przepis na włoskie kluski ziemniaczane gnocchi

Nioki: przepis na włoskie kluski ziemniaczane gnocchi
Autor: Shutterstock.com Nioki: przepis na włoskie kluski ziemniaczane gnocchi
łatwy
30 min
4

Gnocchi (czyt. nioki) to włoskie kluski z gotowanych ziemniaków podobne do naszych kopytek. Kluseczki formowane sa na specjalnej drewnianej podkłdce, dzięki czemu mają charakterystyczne rowki. W rowkach zatrzymuje się więcej sosu. Zobacz, jak zrobić włoskie gnocchi (nioki) w domu. 

SKŁADNIKI

  • 750 g ziemniaków mącznistych
  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotuj w łupinie do miękkości. Przestudź trochę, żeby się nie poparzyć. Obierz póki jeszcze gorące.
  • Gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub utłucz dokładnie. 
  • Dodaj do ziemniaków rozmącone jajka. Oraz mąkę i sól. 
  • Zagnieć ciasto do połączenia składników. Nie należy zbyt długo wyrabiać ciasta, bo będzie wydawało się coraz rzadsze. 
  • Odetnij mały kawałek ciasta i utocz z niego wałeczek, grubości kciuka. Wałeczek pokrój na kawałki wielkości 1,5 cm. Weź każdy kawałek i rozwałkuj go po zębach dobrze posypanego mąką widelca. Lub po prostu odciśnij zęby widelca z jednej strony kluseczki, tak jak na zdjeciu powyżej. 
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?

Kluski ziemniaczane: 9 przepisów na kluski z ziemniaków

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej