Nioki: przepis na włoskie kluski ziemniaczane gnocchi
2022-02-21
łatwy
30 min
4
Gnocchi (czyt. nioki) to włoskie kluski z gotowanych ziemniaków podobne do naszych kopytek. Kluseczki formowane sa na specjalnej drewnianej podkłdce, dzięki czemu mają charakterystyczne rowki. W rowkach zatrzymuje się więcej sosu. Zobacz, jak zrobić włoskie gnocchi (nioki) w domu.
SKŁADNIKI
- 750 g ziemniaków mącznistych
- 2 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotuj w łupinie do miękkości. Przestudź trochę, żeby się nie poparzyć. Obierz póki jeszcze gorące.
- Gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub utłucz dokładnie.
- Dodaj do ziemniaków rozmącone jajka. Oraz mąkę i sól.
- Zagnieć ciasto do połączenia składników. Nie należy zbyt długo wyrabiać ciasta, bo będzie wydawało się coraz rzadsze.
- Odetnij mały kawałek ciasta i utocz z niego wałeczek, grubości kciuka. Wałeczek pokrój na kawałki wielkości 1,5 cm. Weź każdy kawałek i rozwałkuj go po zębach dobrze posypanego mąką widelca. Lub po prostu odciśnij zęby widelca z jednej strony kluseczki, tak jak na zdjeciu powyżej.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?