Nioki: przepis na włoskie kluski ziemniaczane gnocchi
      2022-02-21
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Gnocchi (czyt. nioki) to włoskie kluski z gotowanych ziemniaków podobne do naszych kopytek. Kluseczki formowane sa na specjalnej drewnianej podkłdce, dzięki czemu mają charakterystyczne rowki. W rowkach zatrzymuje się więcej sosu. Zobacz, jak zrobić włoskie gnocchi (nioki) w domu.
SKŁADNIKI
- 750 g ziemniaków mącznistych
 - 2 jajka
 - 3 szklanki mąki pszennej
 - 1 łyżeczka soli
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotuj w łupinie do miękkości. Przestudź trochę, żeby się nie poparzyć. Obierz póki jeszcze gorące.
 - Gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub utłucz dokładnie.
 - Dodaj do ziemniaków rozmącone jajka. Oraz mąkę i sól.
 - Zagnieć ciasto do połączenia składników. Nie należy zbyt długo wyrabiać ciasta, bo będzie wydawało się coraz rzadsze.
 - Odetnij mały kawałek ciasta i utocz z niego wałeczek, grubości kciuka. Wałeczek pokrój na kawałki wielkości 1,5 cm. Weź każdy kawałek i rozwałkuj go po zębach dobrze posypanego mąką widelca. Lub po prostu odciśnij zęby widelca z jednej strony kluseczki, tak jak na zdjeciu powyżej.
 
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?