Kluski ziemniaczane: 9 przepisów na kluski z ziemniaków
Kluski z ziemniaków to podstawa kuchni polskiej na chłodniejsze dni. Sycące kartofle zamienione na szare kluski, pyzy, knedle i kopytka rozgrzewają ciała i dusze smakoszy w wieku od 1 do 100 lat. Ziemniaczane kluski można podawać na wiele sposobów. Z jarską okrasą i ze skwarkami boczku. Wypróbujcie również z dodatkiem okruchów tłustego sera białego lub z tartym serem żółtym. Po prostu pycha!
Klikajcie w strzałki, żeby zobaczyć GALERIĘ 9 sprawdzonych przepisów na kluski z ziemniaków:
Szare kluski z blendera
Szare kluski przygotowuje się ze startych surowych ziemniaków. Ale można sobie ułatwić ich przygotowanie i rozdrobnić je w blenderze kielichowym lub malakserze. Ten specjał kuchni regionalnej doskonale smakuje ze zrumienioną na oleju cebulą dla wegetarian lub skwarkami boczku z cebulą dla mięsożerców. Zobaczcie, jak zrobić >>>SZARE KLUSKI Z BLENDERA
Pyzy ziemniaczane
Domowe pyzy ziemniaczane smakują świetnie z prostymi dodatkami. Można podać je samodzielnie, polane jedynie odrobiną mała. Świetnie smakują z podsmażoną cebulką, albo z dodatkiem kiełbasy i śmietany. Niezależnie od tego, że czym je podamy warto przygotować je w domu, bo takie są najsmaczniejsze. Sprawdźcie, jak przygotować >>>PYZY ZIEMNIACZANE
Pyzy z mięsem
Szare pyzy z mięsem to tradycyjne danie kuchni polskiej. Sycące, obfite danie na trudne dni. Oto klasyczny przepis na kluski z surowych ziemniaków nadziewane mięsem z rosołu. Koniecznie wypróbujcie przepis na >>>PZYZY Z MIĘSEM
Kluski śląskie - tradycyjny przepis
Kluski śląskie to danie, które trafiło do ogólnopolskiej kuchni z regionalnej kuchni śląskiej. Przepis na kluski śląskie jest prosty - bez względu na ilość ugotowanych ziemniaków kluski się udadzą, gdy zastosujemy jeden prosty trick. Przeczytaj przepis i poznaj tajemnicę udanych >>>KLUSEK ŚLĄSKICH
Kopytka tradycyjne
Kopytka tradycyjne to klasyczne polskie danie. Jak przyrządzić kluski kopytka według sprawdzonej receptury? Jeszcze gorące ziemniaki należy obrać ze skórki i przecisnąć przez prasę do ziemniaków. Potem to już łatwo pójdzie! Zobaczcie przepis, jak przyrządzić >>>KOPYTKA TRADYCYJNE
Kloski - kaszubskie kopytka ziemniaczano-marchwiowe
Kloski powstają z gotowanych ziemniaków i gotowanej marchewki. Podaje się je okraszone np. skwarkami z wędzonego boczku albo ze smażoną cebulką. Można je także podać z dowolnymi sosami: pomidorowym, mięsnymi albo grzybowymi. Wszystko wedle fantazji. Dzięki dodatkowi marchewki kaszubskie kluski mają przyjemny, pomarańczowy kolor. Wypróbujcie łatwy przepis na >>>KLOSKI - KASZUBSKIE KOPYTKA
Szpinakowe kopytka
Kopytka ze szpinakiem to pomysł na połączenie tradycji z nowoczesnością. To również dobry sposób, na przemycenie szpinaku na talerz dziecka. Wypróbuj nasz przepis na >>>SZPINAKOWE KOPYTKA
Kopytka z twarogiem - prosty przepis na kluski z ziemniaków
Kopytka z twarogiem to jeden z wariantów popularnych klusek z gotowanych ziemniaków - idealnych z dodatkiem sosu, mięsa, albo warzyw. Gdy skład kopytek wzbogacimy o ser - smakować będą także podane na słodko z bułką tartą z masłem i cukrem, albo na bogato ze świeżymi lub mrożonymi owocami i słodką śmietanką. Tego co dobre nie odkładaj na jutro, dzisiaj wypróbuj przepis na >>>KOPYTKA Z TWAROGIEM NA SŁODKO
Knedle ze śliwkami
Wykorzystaj przepis na knedle ze śliwkami - jesienią ze świeżych węgierek, zimą z mrożonych. Tradycyjne knedle ze śliwkami najlepiej smakują ze śmietaną i cukrem, ale jeśli lubisz eksperymentować, wypróbuj knedle z bułką tartą oprószone cynamonem. Albo podaj knedle ze śliwkami do pieczonej wieprzowiny polane sosem pieczeniowym. Wypróbuj przepis na >>>KNEDLE ZE ŚLIWKAMI