Kluski z ziemniaków to podstawa kuchni polskiej na chłodniejsze dni. Sycące kartofle zamienione na szare kluski, pyzy, knedle i kopytka rozgrzewają ciała i dusze smakoszy w wieku od 1 do 100 lat. Ziemniaczane kluski można podawać na wiele sposobów. Z jarską okrasą i ze skwarkami boczku. Wypróbujcie również z dodatkiem okruchów tłustego sera białego lub z tartym serem żółtym. Po prostu pycha!
Klikajcie w strzałki, żeby zobaczyć GALERIĘ 9 sprawdzonych przepisów na kluski z ziemniaków:
Szare kluski przygotowuje się ze startych surowych ziemniaków. Ale można sobie ułatwić ich przygotowanie i rozdrobnić je w blenderze kielichowym lub malakserze. Ten specjał kuchni regionalnej doskonale smakuje ze zrumienioną na oleju cebulą dla wegetarian lub skwarkami boczku z cebulą dla mięsożerców. Zobaczcie, jak zrobić >>>SZARE KLUSKI Z BLENDERA