Szare pyzy z mięsem: tradycyjny przepis na kluski z surowych ziemniaków nadziewane mięsem

Szare pyzy z mięsem:  tradycyjny przepis na kluski z surowych ziemniaków nadziewane mięsem
Autor: Shutterstock Szare pyzy z mięsem okraszone zrumienioną cebulką
łatwy
45 min
4

Szare pyzy z mięsem to  tradycyjne danie kuchni polskiej. Sycące i obfite danie, co prawda nieco pracochłonne, ale gdy już zdobędzie się wprawę, staje się łatwe do przygotowania. Oto klasyczny przepis na kluski z surowych ziemniaków nadziewane mięsem z rosołu!

Pyzy czasem sprawiają problem przy pierwszym przygotowywaniu ich, kiedy nie umiemy "poczuć" właściwej konsystencji ciasta i wychodzi nam ono za luźne lub nieco zbyt twarde. Jednak warto pokonać te trudności metodą prób i błędów, bo smak domowych pyz z mięsem jest nieporównany. Na farsz idealnie nadaje się mięso z rosołu, które w ten sposób możemy ze smakiem wykorzystać.

SKŁADNIKI

  • Na ciasto na pyzy:
  • 1 kg ziemniaków, startych
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Na nadzienie do pyz:
  • 300 g mięsa z rosołu
  • 1 jajko
  • 1 cebula, średnich rozmiarów
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
  • Na omastę:
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowanie nadzienia do pyz: cebulę posiekaj drobno. Następnie zeszklij ją na rozgrzanym oleju. Zmiel mięso razem z usmażoną cebulą. Do masy mięsnej dodaj jajko, tartą bułkę, miękkie masło, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj na jednorodną masę.
  • Przygotowanie ciasta na pyzy: starte ziemniaki odstaw na 30 minut. Następnie odsącz masę ziemniaczaną. Płyn, który się zbierze odstaw.
  • Do masy ziemniaczanej dodaj jajka oraz mąkę pszenną. Dodaj skrobię, która powstała na dnie miski z płynem po odciśnięciu startych ziemniaków. Zagnieć ciasto o zwartej, lecz lepkiej konsystencji. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj mąkę ziemniaczaną.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi nabieraj porcję ciasta wielkości czubatej łyżki. Uformuj placuszek. Nałóż na niego 2 łyżeczki farszu. Zawiń brzegi i sklej dokładnie. Uformuj kulę. Tak samo postępuj z pozostałym ciastem i resztą nadzienia. 
  • Pyzy gotuj w lekko osolonej wodzie na średnim ogniu, aż wypłyną, a następnie jeszcze 3 minuty.
  • Ugotowane polej  zrumienioną cebulką.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej