Weź ziemniaki i mięso z rosołu. Pyszne domowe kluski nasycą i dodadzą energii

kluski z mięsem z rosołu
Autor: Shutterstock Treściwe kluski z mięsem z rosołu to prosty przepis na smaczny rodzinny obiad.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Mięso z rosołu wcale nie musi się zmarnować. Może być głównym składnikiem pysznych domowych klusek ziemniaczanych. Danie jest pyszne, sycące i tanie. Świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Kluski z mięsem z rosołu wystarczy okrasić boczkiem z cebulą i pyszny posiłek jest gotowy. Oto łatwy i szybki przepis na kluski wypełnione smacznym farszem z mięsa z rosołu.

Kluski z mięsem z rosołu – z czego zrobić?

Do przyrządzenia smakowitych okrągłych klusek wypełnionych mięsnym farszem potrzebne są proste i tanie składniki. W tym sprawdzonym przepisie wykorzystuje się mięso, które zostało po ugotowaniu rosołu. Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Powstanie za to pyszny i treściwy obiad bez marnowania.

Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwszą z nich stanowią produkty, z których robi się ciasto ziemniaczane na kluski. Druga część to składniki potrzebne do zrobienia mięsnego farszu.

  • składniki do ciasta ziemniaczanego – ziemniaki, jajka, mąka ziemniaczana, sól
  • składniki do mięsnego farszu – mięso z rosołu, cebula, olej, przyprawy

Jak zrobić kluski z mięsem z rosołu?

Przepis na pyszne domowe kluski wypełnione smakowitym farszem z mięsa z rosołu nie jest trudny. Jeżeli przygotujecie kluski według kolejnych kroków podanych w przepisie, udadzą się i będą smakować każdemu, kto ich spróbuje. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że oprócz mięsa z rosołu można użyć ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia.

Jak więc zrobić sycące i pełne smaku kluski z mięsem z rosołu? Ten przepis jest niezawodny.

  • 1. krok – przygotowania ciasta z gotowanych ziemniaków
  • 2. krok – przygotowanie farszu z mięsa z rosołu
  • 3. krok – ugotowanie klusek w osolonym wrzątku

Jak gotować kluski z mięsem z rosołu?

Kluski z ciasta ziemniaczanego wypełnione farszem z mięsa z rosołu gotuje się w osolonym wrzątku. Uformowane kluski wkłada się do wrzącej wody. Czas liczy się, od kiedy woda ponownie się zagotuje. Kluski gotuje się przez 5 minut. Należy robić to partiami, aby kluski podczas gotowania nie posklejały się. Warto też je zamieszać, aby nie przywarły do dna. Najlepiej wyjmować je z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Kluski z mięsem z rosołu podaje się od razu z podsmażonym boczkiem z cebulą.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól

  • farsz:
  • 600 g mięsa z rosołu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki ugotować, odstawić do ostygnięcia i przecisnąć przez praskę. Wbić jajka i wsypać mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim cebulę, aż się zeszkli.
  • Mięso z rosołu zmielić w maszynce. Dodać podsmażoną cebulę i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, a następnie uformować kluki wielości orzecha włoskiego.
  • Na porcje ciasta ziemniaczanego nakładać mięsny farsz. Zlepić, formując okrągłe kluski. Odkładać na deskę.
  • W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Wkładać do niej kluski i gotować około 5 minut od momentu ponownego zagotowania wody. Zamieszać, aby kluski nie przywarły do dna garnka.
  • Ugotowane kluski wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
  • Podawać na obiad z podsmażonym boczkiem i cebulą.
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki
Anna Szulc-Górska
więcej