Weź ziemniaki i mięso z rosołu. Pyszne domowe kluski nasycą i dodadzą energii
Dieta bezglutenowa
Mięso z rosołu wcale nie musi się zmarnować. Może być głównym składnikiem pysznych domowych klusek ziemniaczanych. Danie jest pyszne, sycące i tanie. Świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Kluski z mięsem z rosołu wystarczy okrasić boczkiem z cebulą i pyszny posiłek jest gotowy. Oto łatwy i szybki przepis na kluski wypełnione smacznym farszem z mięsa z rosołu.
Kluski z mięsem z rosołu – z czego zrobić?
Do przyrządzenia smakowitych okrągłych klusek wypełnionych mięsnym farszem potrzebne są proste i tanie składniki. W tym sprawdzonym przepisie wykorzystuje się mięso, które zostało po ugotowaniu rosołu. Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Powstanie za to pyszny i treściwy obiad bez marnowania.
Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwszą z nich stanowią produkty, z których robi się ciasto ziemniaczane na kluski. Druga część to składniki potrzebne do zrobienia mięsnego farszu.
- składniki do ciasta ziemniaczanego – ziemniaki, jajka, mąka ziemniaczana, sól
- składniki do mięsnego farszu – mięso z rosołu, cebula, olej, przyprawy
Jak zrobić kluski z mięsem z rosołu?
Przepis na pyszne domowe kluski wypełnione smakowitym farszem z mięsa z rosołu nie jest trudny. Jeżeli przygotujecie kluski według kolejnych kroków podanych w przepisie, udadzą się i będą smakować każdemu, kto ich spróbuje. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że oprócz mięsa z rosołu można użyć ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia.
Jak więc zrobić sycące i pełne smaku kluski z mięsem z rosołu? Ten przepis jest niezawodny.
- 1. krok – przygotowania ciasta z gotowanych ziemniaków
- 2. krok – przygotowanie farszu z mięsa z rosołu
- 3. krok – ugotowanie klusek w osolonym wrzątku
Jak gotować kluski z mięsem z rosołu?
Kluski z ciasta ziemniaczanego wypełnione farszem z mięsa z rosołu gotuje się w osolonym wrzątku. Uformowane kluski wkłada się do wrzącej wody. Czas liczy się, od kiedy woda ponownie się zagotuje. Kluski gotuje się przez 5 minut. Należy robić to partiami, aby kluski podczas gotowania nie posklejały się. Warto też je zamieszać, aby nie przywarły do dna. Najlepiej wyjmować je z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Kluski z mięsem z rosołu podaje się od razu z podsmażonym boczkiem z cebulą.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1 i 1/2 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól
farsz:- 600 g mięsa z rosołu
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki ugotować, odstawić do ostygnięcia i przecisnąć przez praskę. Wbić jajka i wsypać mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim cebulę, aż się zeszkli.
- Mięso z rosołu zmielić w maszynce. Dodać podsmażoną cebulę i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, a następnie uformować kluki wielości orzecha włoskiego.
- Na porcje ciasta ziemniaczanego nakładać mięsny farsz. Zlepić, formując okrągłe kluski. Odkładać na deskę.
- W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Wkładać do niej kluski i gotować około 5 minut od momentu ponownego zagotowania wody. Zamieszać, aby kluski nie przywarły do dna garnka.
- Ugotowane kluski wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
- Podawać na obiad z podsmażonym boczkiem i cebulą.