Co zrobić z mięsa z rosołu? 20 przepisów na dania z mięsem z rosołu

2023-01-23 12:48

Co można zrobić z mięsa z rosołu? Właściwie wszystko i to bez względu na gatunek: kotlety, pasztet, smarowidło lub farsz. Ogranicza nas jedynie kulinarna wyobraźnia. Potrawy z mięsem z rosołu właściwie dostajemy w gratisie. Nie tylko dajemy mięsu z rosołu drugie życie, ale oszczędzamy domowy budżet. Zobacz 20 sprawdzonych i nie zawsze oczywistych sposobów na wykorzystanie mięsa z rosołu. 

Co zrobić z mięsa z rosołu? 20 przepisów na dania z mięsem z rosołu
Autor: Shutterstock Mięso z rosołu bez względu na gatunek można ponownie wykorzystać

Spis treści

  1. Kotlety z mięsa z rosołu
  2. Pieczeń z mięsa z rosołu
  3. Pasta i smarowidło z mięsa z rosołu
  4. Farsz z mięsem z rosołu 
  5. Sałatka z mięsem z rosołu

Kotlety z mięsa z rosołu

Mięso ugotowane w rosole, może nieco pozbawione jest smaku, ale za to nadal jest dobrym źródłem białka. I to lekkostrawnego! Dlatego warto dołożyć trochę pracy i przygotować z mięsa z rosołu pyszny obiad za grosze. Specjalnie dla Was wybraliśmy kilka świetnych pomysłów na soczyste i smaczne kotlety z gotowanego w rosole mięsa: 

Pieczeń z mięsa z rosołu

Nie jest tajemnicą, że najlepsze klopsy i pasztety powstają z mięsa ugotowanego w esencjonalnym rosole. Dlatego, jeśli zostanie Ci mięso z rosołu, nie wyrzucaj go, tylko zamroź. Gdy uzbiera się odpowiednia ilość, można śmiało przygotować doskonałą pieczeń lub pasztet. A jeśli masz więcej śmiałości, przygotuj staropolski budyń z gotowanej wołowiny: 

Pasta i smarowidło z mięsa z rosołu

Tajemnicą dobrej pasty mięsnej jest gotowane mięso oraz przyprawy, i jeszcze więcej przypraw, oraz tłuszcz. Pozostałości mięsa z rosołu można śmiało przerobić na smarowidło do chleba, za które rodzina Cię pokocha, a portfel nie schudnie. 

Farsz z mięsem z rosołu 

Tradycyjnym nadzieniem pierogów jest gotowane w rosole mięso. Podobny farsz wykorzystuje się przygotowania pasztecików drożdżowych. Najłatwiejsze będzie przygotowanie naleśników z mięsem z rosołu, które można podsmażyć, panierować w rozmąconym jajku i tartej bułce, a następnie smażyć, czy wreszcie zapiec je w piekarniku.

Sałatka z mięsem z rosołu

Sałatki mięsne w większości bazują na mięsie z aromatycznego rosołu. Nawet jeśli w przepisie w składnikach występuje mięso pieczone - śmiało możecie zastąpić go mięsem ugotowany. Oto kilka sprytnych sposobów na drugie życie mięsa gotowanego w rosole. 

Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki

Czy umiesz zrobić dobry rosół?

Pytanie 1 z 10
Składniki na rosół wkładamy do...
Jak ugotować rosół wołowy? Przepis krok po kroku
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE