Co zrobić z mięsa z rosołu? 20 przepisów na dania z mięsem z rosołu
Co zrobić z mięsa z rosołu? Opcji jest mnóstwo, niezależnie od gatunku mięsa! Można z niego przygotować kotlety, pasztet, smarowidło czy farsz – jedynym ograniczeniem jest nasza kulinarna wyobraźnia. Dania z mięsem z rosołu to jakby dodatkowy bonus, który nie tylko daje drugie życie temu składnikowi, ale również pozwala zaoszczędzić w domowym budżecie. Sprawdź 20 pomysłów, w tym kilka zaskakujących, na to, jak kreatywnie wykorzystać mięso z rosołu.
Spis treści
- Kotlety z mięsa z rosołu
- Pieczeń z mięsa z rosołu
- Pasta i smarowidło z mięsa z rosołu
- Farsz z mięsem z rosołu
- Sałatka z mięsem z rosołu
Kotlety z mięsa z rosołu
Mięso ugotowane w rosole, może nieco pozbawione jest smaku, ale za to nadal jest dobrym źródłem białka. I to lekkostrawnego! Dlatego warto dołożyć trochę pracy i przygotować z mięsa z rosołu pyszny obiad za grosze. Specjalnie dla Was wybraliśmy kilka świetnych pomysłów na soczyste i smaczne kotlety z gotowanego w rosole mięsa:
- Kotlety z mięsa rosołowego - delikatne, soczyste i bardzo oszczędne!
- Mielone z mięsem z rosołu i kaszą: przepis na oszczędny obiad
- Kotlety z resztek - gotowanych ziemniaków i kurczaka z rosołu
- Kotlety z gotowanej piersi kurczaka: jeden trik i rozpływają się w ustach
- Paluszki z gotowanej piersi kurczaka: przepis na drobiowe krokieciki
- Ukraińskie gałuszki, czyli pieczone kotleciki z resztek gotowanego mięsa
Pieczeń z mięsa z rosołu
Nie jest tajemnicą, że najlepsze klopsy i pasztety powstają z mięsa ugotowanego w esencjonalnym rosole. Dlatego, jeśli zostanie Ci mięso z rosołu, nie wyrzucaj go, tylko zamroź. Gdy uzbiera się odpowiednia ilość, można śmiało przygotować doskonałą pieczeń lub pasztet. A jeśli masz więcej śmiałości, przygotuj staropolski budyń z gotowanej wołowiny:
Pasta i smarowidło z mięsa z rosołu
Tajemnicą dobrej pasty mięsnej jest gotowane mięso oraz przyprawy, i jeszcze więcej przypraw, oraz tłuszcz. Pozostałości mięsa z rosołu można śmiało przerobić na smarowidło do chleba, za które rodzina Cię pokocha, a portfel nie schudnie.
- Przepyszna pasta mięsna z gotowanego kurczaka, z sezamem i orzechami
- Dietetyczny pasztet drobiowy do smarowania
Farsz z mięsem z rosołu
Tradycyjnym nadzieniem pierogów jest gotowane w rosole mięso. Podobny farsz wykorzystuje się przygotowania pasztecików drożdżowych. Najłatwiejsze będzie przygotowanie naleśników z mięsem z rosołu, które można podsmażyć, panierować w rozmąconym jajku i tartej bułce, a następnie smażyć, czy wreszcie zapiec je w piekarniku.
- Pierogi z mięsem - jak zrobić najlepsze mięsne pierogi
- Paszteciki z mięsem z rosołu - idealny dodatek do barszczu
- Naleśniki z mięsem z rosołu - łatwy i tani obiad dla rodziny
Sałatka z mięsem z rosołu
Sałatki mięsne w większości bazują na mięsie z aromatycznego rosołu. Nawet jeśli w przepisie w składnikach występuje mięso pieczone - śmiało możecie zastąpić go mięsem ugotowany. Oto kilka sprytnych sposobów na drugie życie mięsa gotowanego w rosole.
- Sałatka z gotowanego mięsa z rosołu, świeżych ogórków i marynowanych pieczarek
- Sałatka z ryżem i mięsem drobiowym - lekka, pyszna, dietetyczna
- Koktajl z kurczakiem gotowanym - sałatka imprezowa
- Mięsna sałatka warstwowa z filetem drobiowym i kiwi
- Sałatka z kurczakiem, ziemniakami i zielonym groszkiem
- Sałatka z kurczaka i owoców z puszki - elegancki sposób na resztki