Ukraińskie gałuszki, czyli pieczone kotleciki z resztek
2023-04-04
łatwy
30 min
4
Ukraińskie gałuszki to świetny pomysł na wykorzystanie zalegających w lodówce resztek wędlin i gotowanych lub pieczonych mięs. Przygotujesz je szybko, danie jest niedrogie i bardzo smaczne. Przepis już czeka!
SKŁADNIKI
- 8 ziemniaków
- małe opakowanie pestek dyni (150 g)
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki śmietany
- jajko
- ok. 200 g wędlin lub mięsa pieczonego/gotowanego
- olej
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, ugotować i wystudzić, razem z wędlinami zmielić maszynką.
- Pestki dyni drobno posiekać, uprażyć na patelni i wymieszać z ziemniakami, jajkiem, śmietaną i mąką.
- Masę przyprawić i dokładnie wyrobić. Uformować niewielkie kotleciki.
- Blaszkę wysmarować olejem, ułożyć na niej kotlety.
- Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika, i piec aż się zezłocą.
- Podawać polane stopionym masłem.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH
Jak zrobić pieczone kotleciki z resztek?
Gałuszki, czyli potrawa kuchni ukraińskiej, to proste danie. Przyrządzenie zaczyna się od ugotowania ziemniaków i zmielenia ich razem z wędlinami. Dodaje się do nich posiekane i uprażone pestki dyni, śmietanę, mąkę i całe jajko. Z doprawionej solą i pieprzem masy formuje się okrągłe kotleciki i układa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gałuszki piecze się w temperaturze 200 stopni, aż staną się apetycznie złote.
Przepis na pieczone kotleciki z resztek
- To łatwy przepis na kotleciki pełne smaku i aromatu. Kilka prostych kroków i doskonały obiad w stylu zero waste jest gotowy.
- To szybki przepis na obiad. Gałuszki robi się w pół godziny.
- Lista składników to proste i łatwo dostępne produkty.
- Kotleciki z piekarnika przyrządza się z resztek. Dzięki temu w kosztu na śmieci nie wylądują wędliny, końcówka śmietany czy ugotowane ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia z obiadu.
- Przyjemnym dodatkiem do kotlecików są pestki dyni. Równie dobre będą z pestkami słonecznika, odrobiną czarnuszki lub siemienia lnianego.