Ukraińskie gałuszki, czyli pieczone kotleciki z resztek

Ukraińskie gałuszki, czyli kotleciki z resztek
Autor: Shutterstock Gałuszki to tradycyjne, ukraińskie kotlety z resztek.
łatwy
30 min
4

Ukraińskie gałuszki to świetny pomysł na wykorzystanie zalegających w lodówce resztek wędlin i gotowanych lub pieczonych mięs. Przygotujesz je szybko, danie jest niedrogie i bardzo smaczne.

SKŁADNIKI

  • 8 ziemniaków
  • małe opakowanie pestek dyni (150 g)
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • jajko
  • ok. 200 g wędlin lub mięsa pieczonego/gotowanego
  • olej
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, ugotować i wystudzić, razem z wędlinami zmielić maszynką.
  • Pestki dyni drobno posiekać, uprażyć na patelni i wymieszać z ziemniakami, jajkiem, śmietaną i mąką.
  • Masę przyprawić i dokładnie wyrobić. Uformować niewielkie kotleciki.
  • Blaszkę wysmarować olejem, ułożyć na niej kotlety.
  • Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika, i piec aż się zezłocą.
  • Podawać polane stopionym masłem.