Ukraińskie gałuszki, czyli pieczone kotleciki z resztek

Ukraińskie gałuszki, czyli kotleciki z resztek
Autor: Shutterstock Gałuszki to tradycyjne, ukraińskie kotlety z resztek.
łatwy
30 min
4

Ukraińskie gałuszki to świetny pomysł na wykorzystanie zalegających w lodówce resztek wędlin i gotowanych lub pieczonych mięs. Przygotujesz je szybko, danie jest niedrogie i bardzo smaczne. Przepis już czeka!

SKŁADNIKI

  • 8 ziemniaków
  • małe opakowanie pestek dyni (150 g)
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • jajko
  • ok. 200 g wędlin lub mięsa pieczonego/gotowanego
  • olej
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, ugotować i wystudzić, razem z wędlinami zmielić maszynką.
  • Pestki dyni drobno posiekać, uprażyć na patelni i wymieszać z ziemniakami, jajkiem, śmietaną i mąką.
  • Masę przyprawić i dokładnie wyrobić. Uformować niewielkie kotleciki.
  • Blaszkę wysmarować olejem, ułożyć na niej kotlety.
  • Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika, i piec aż się zezłocą.
  • Podawać polane stopionym masłem.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH

Jak zrobić pieczone kotleciki z resztek?

Gałuszki, czyli potrawa kuchni ukraińskiej, to proste danie. Przyrządzenie zaczyna się od ugotowania ziemniaków i zmielenia ich razem z wędlinami. Dodaje się do nich posiekane i uprażone pestki dyni, śmietanę, mąkę i całe jajko. Z doprawionej solą i pieprzem masy formuje się okrągłe kotleciki i układa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gałuszki piecze się w temperaturze 200 stopni, aż staną się apetycznie złote.

Przepis na pieczone kotleciki z resztek

  • To łatwy przepis na kotleciki pełne smaku i aromatu. Kilka prostych kroków i doskonały obiad w stylu zero waste jest gotowy.
  • To szybki przepis na obiad. Gałuszki robi się w pół godziny.
  • Lista składników to proste i łatwo dostępne produkty.
  • Kotleciki z piekarnika przyrządza się z resztek. Dzięki temu w kosztu na śmieci nie wylądują wędliny, końcówka śmietany czy ugotowane ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia z obiadu.
  • Przyjemnym dodatkiem do kotlecików są pestki dyni. Równie dobre będą z pestkami słonecznika, odrobiną czarnuszki lub siemienia lnianego.

Galeria: Co zrobić z gotowanych ziemniaków?

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej