Paluszki z gotowanej piersi kurczaka: przepis na drobiowe krokieciki

Paluszki z gotowanej piersi kurczaka: przepis na drobiowe krokieciki
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Paluszki z gotowanej piersi kurczaka to oszczędny przepis na drobiowe krokieciki. Przygotowania można rozłożyć na etapy. Jednego dnia ugotować lub upiec pierś kurczaka. Drugiego dnia przygotować masę na paluszki-krokiety, a trzeciego dnia smażyć. Ta pyszna przekąska w stylu hiszpańskiego tapas przypadnie do gustu waszym bliskim. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 ugotowane lub upieczone piersi kurczaka, pokrojonej lub poszarpanej na małe kawałki
  • 1 cebula posiekana drobno
  • 1 garść natki pietruszki, posiekana
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g mąki
  • 1 l mleka
  • 3 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gotowaną lub pieczoną pierś kurczaka należy drobno pokroić, a wręcz poszarpać na niewielkie kawałki po kilka włókien mięsa. 
  • Na patelni rozgrzać masło z olejem. Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia.
  • Dodać pierś kurczaka i smażyć 1 minutę.
  • Dodać mąkę i smażyć 1 minutę.
  • Następnie dodać porcjami mleko. Gdy porcja mleka zostanie wchłonięta, dolać następną. Aż do uzyskania gęstej masy na patelni.
  • Na koniec dodać natkę pietruszki i przyprawy. Wymieszać. 
  • Zawartość patelni wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce.
  • Nabierać po łyżce zimnej masy i formować owalne krokieciki - grube paluszki.
  • Paluszki panierować w rozmąconych jajkach, a następnie w tartej bułce.
  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z każdej strony.
  • Podawać póki gorące z ostrym sosem pomidorowym lub po prostu z keczupem.