Paluszki z gotowanej piersi kurczaka: przepis na drobiowe krokieciki
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Paluszki z gotowanej piersi kurczaka to oszczędny przepis na drobiowe krokieciki. Przygotowania można rozłożyć na etapy. Jednego dnia ugotować lub upiec pierś kurczaka. Drugiego dnia przygotować masę na paluszki-krokiety, a trzeciego dnia smażyć. Ta pyszna przekąska w stylu hiszpańskiego tapas przypadnie do gustu waszym bliskim.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 ugotowane lub upieczone piersi kurczaka, pokrojonej lub poszarpanej na małe kawałki
- 1 cebula posiekana drobno
- 1 garść natki pietruszki, posiekana
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1 czubata łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 100 g mąki
- 1 l mleka
- 3 jajka
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gotowaną lub pieczoną pierś kurczaka należy drobno pokroić, a wręcz poszarpać na niewielkie kawałki po kilka włókien mięsa.
- Na patelni rozgrzać masło z olejem. Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia.
- Dodać pierś kurczaka i smażyć 1 minutę.
- Dodać mąkę i smażyć 1 minutę.
- Następnie dodać porcjami mleko. Gdy porcja mleka zostanie wchłonięta, dolać następną. Aż do uzyskania gęstej masy na patelni.
- Na koniec dodać natkę pietruszki i przyprawy. Wymieszać.
- Zawartość patelni wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce.
- Nabierać po łyżce zimnej masy i formować owalne krokieciki - grube paluszki.
- Paluszki panierować w rozmąconych jajkach, a następnie w tartej bułce.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z każdej strony.
- Podawać póki gorące z ostrym sosem pomidorowym lub po prostu z keczupem.