Kotlety z siekanej piersi kurczaka: jeden triki i rozpływają się w ustach
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kotlety z siekanej piersi kurczaka to świetny sposób na zagospodarowanie mięsa z poprzedniego dnia. Pyszny obiad dla całej rodziny.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 podwójna pierś kurczaka, ugotowana lub upieczona
- 2 jajka
- 100 g serka topionego
- 1 pęczek cebulki ze szczypiorem
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,25 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka oleju roślinnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gotowaną pierś kurczaka pokroić dość drobno. Serek pokroić w kostkę. Cebulę posiekać drobno razem ze szczypiorem.
- Wszystkie składniki wymieszać razem, dodać jajka, sól, pieprz, paprykę i majonez.
- Na koniec dodać mąkę i jeszcze raz wymieszać.
- Na niewielkiej ilości tłuszczu kłaść po 1 łyżce mieszaniny mięsa i smażyć do zrumienienia z obu stron.